Glas Javnosti

NESTAŠNI FRANCUSKI ŠEFOVI: Sarkoziju preti 10 GODINA ROBIJE, a ni mnogi njegovi prethodnici NISU ODOLELI SKANDALIMA! Ljubavnice, PREVARE, afere i RAZVODI!

Svet
Autor: Glas javnosti

Nakon skoro deset godina istraga protiv nekadašanjeg predsednika Francuske Nikole Sarkozija privodi se kraju. Sarkozi bi mogao da dobije i deset godina zatvora zbog optužbi da je Muamer el Gadafi finansirao njegovu predizbornu kampanju 2007. Ipak, mnogi francuski šefovi država od Napoleona do Makrona upisali su u svoju karijeru skandale koji će ih pratiti ceo život.

Sarkozija, koji se tereti da je dobio milione evra od bivšeg libijskog vođe i njegovog okruženja 2005. godine, za pripremu kampanje za izbore 2007. na kojima je pobedio, prošle nedelje saslušao je pariski sud nakon što su odbijene sve njegove žalbe.

Ukoliko se utvrdi krivica, Sarkozi mogao biti kažnjen kaznom do deset godina zatvora, milion evra globe i pet godina gubitka prava da bira i bude biran. Sudski proces bi trebalo da bude održan između 23. novembra i 10. decembra.

Pod istragom su i bivši Sarkozijev šef kabineta Klod Gean i njegov sin zbog umešanosti u ove transakcije, a navodno je Gean u jednoj prilici primio je prvu isplatu od dva i po miliona evra koju je predao Gadafijev čovek Saleh Bašir.

Iako je "slučaj Gadafi" nešto što Sarkozija može stajati decenijske robije, nije to jedina Afera sa kojom se eks predsednik Francuske suočavao tokom svog mandata. 

Brak sa svetskim top-modelom Karlom Bruni otpočetka je bio pod lupom francuske ali i svetske javnosti. Nikola i Karla počelu su sa ljubavnom vezom samo mesec dana pošto se Sarkozi razveo od dotadašnje supruge Sesilije. 

Karla Bruni rekla je u jednom od retklih intervjua koje je dala, da ju je njen suprug, francuski predsednik Nikola Sarkozi "očarao neverovatnim poznavanjem cveća".

-On zna sve latinske nazive za cveće, rekla je tada Karla.

- Zaista sam bila impresionirana... Šetali smo baštom kod Jelisejskih polja, a on mi je pričao detalje o lalama i ružama i tada sam pomislila u sebi: "Moram se udati za ovog čoveka. On je predsednik, a takođe zna sve o cveću, to je neverovatno - dodala je ona.

Sarkoziju se na teret stavlja i loš odnos prema novinarima jer je često umeo da se osino i bahato ophodi pšrema pripadnicima sedme sile a ostale je upamćeno kada je na pitanje jedne TV reporterke oko finansiranja predsedničke kapmanje odgovorio 'da je poštuje jer izgleda kao njegova majka ali da ipak ne odgovara na gluposti".

Makron i Brižit

Emanuel Makron aktuelni predsednik Pete republike, jedan je od šefova Jelisejske palate oko čijeg se imena plete najviše afera i kontroverzi. Sama činjenica da je od prve dame, svoje supruge Brižit mlađi skoro dve i po decenije, dovoljna je da  bude meta tabloida a li to nije jedini Makronov 'greh'.

Kada je o braku sa Brižit reč ona i Makorn su se upoznali još kada je sadašnji predsednik bio mali Emanel, učenik srednje škole u Amjeju. Makron se sa samo 16 godina zaljubio u svoju 40-godišnju profesorku i majku troje dece Brižit Tornje. Saznavši za ljubav svog sina roditelji ispisuju Makrona iz škole u Amjeju i on školovanje nastavlja u Parizu. Ipak, svoju dragu nije zaboravio i profesorki Brožit obećava da će se jednoga dana venčati. 

Makron i Brižit su sve vreme održavali vezu na daljinu i ona se 2007. zvanično razvela od supruga i udala za Emanuela. Iako su to mnogi tada shvatili kao skandal bilo je i onih koji su sve videli kao trijumf ljubavi. 

Međutim, nije mali broj onih u Francuskoj javnosti koji za predsednika države smatraju da je homoseksualac i da mu je brak sa Brižit samo paravan. To je posebno došlo do izražaja pre dve godine u jeku protesta pokreta "Žuti prsluvi" kada je Makronov telohranitelj Aleksandar Benala pretukao jednog od učesnika protesta.  Makron je bio primoran da demantuje da mu je Benal ljubavnik i da mu je čak poverio nuklearne kodove.

-Ne, Aleksandar Benala nema nuklearne kodove i nije nikad bio moj ljubavnik, rekao je tada Makron za francuske medije. Opšte mišljenje javnosti bilo je da predsednik nije tada bio baš ubedljiv.

Makron je dobijao i prozivke kako je još jednog svog navodnog ljubavnika zaposlio na francuskom državnom radiju a potom mu i sredio da avanzuje na mesto direktora.

Žorž Pompidu i afera “Marković”

Jedan sporedni akter, Beograđanin Stevica Marković, po kome je afera dobila ime, bio je precenio svoje mogućnosti u ličnom nadmudrivanju sa Alenom Delonom. Gospođa Pompidu, žena koja je volela raskalašne večerinke u mondenskim krugovima Pariza, bila je kao poručena u pokušaju političke likvidacije njenog muža i budućeg predsednika Francuske. Istina, njene "nemoralne" fotografije kružile su Parizom, ali kad je beogradskim mangupima palo napamet da iz svega izvuku ekstra profit, završili su na pariskom smetlištu. Pompidu i njegovi prijatelji u vlasti i medijima bili su jači od svojih protivnika i afera Pompidu je ubrzo bila prebačena na "treći kolosek", izvan političkog uticaja.

Celu aferu smislili su i montirali degolisti na čelu sa tadašnjim čuvarom pečata, Reneom Kapitanom i njegovim prijateljem Morisom Kuv de Mirvilom. U istu je bila umešana i tajna obaveštajna služba (SDECE). Žorž Pompidu je u junu 1969. godine izabran za predsednika i strogo je kaznio sve koji su bili umešani u pomenutu aferu. Istina, samo jedan, Žan Marcijan, politički je napredovao, postavši prefekt grada Pariza.

Aferi Marković prethodio je jedan drugi veliki političko - seksualni skandal, jedan od retkih čiji je akter sudski gonjen. Reč je o Andreu Trokeu, predsedniku Narodne skupštine od 1954. do 1958. koji je bio glavni akter afere "Baletanke u cvetu". Afera je izbila krajem njegovog mandata, u decembru 1958. godine, zaista slučajno. Odgovarajući pred sudijom za maloletničku delinkvenciju zbog nekakve ucene, jedna petnaestogodišnja devojčica je ispričala da je sa svojim drugaricama iz baletske škole pozivana na igranke u paviljon "Bitar".

S obzirom da je taj paviljon bio dat na službenu upotrebu Andreu Trokeu, klupko je počelo da se odmotava. Istražni organi su utvrdili da je "lovac" na zapupele devojčice bio oficir policije Pjer Šarli, a da je njihov "glavni korisnik" bio lično predsednik Skupštine Andre Troke. Juna 1960. Troke je bio osuđen uslovno na godinu dana zatvora i novčano, 3000 franaka.

Valeri Žiskar d'Esten

I Pompiduov naslednik, Valeri Žiskar d'Esten se nije proslavio kao ljubavnik, ali mu je štampa povremeno pripisivala veze sa lepim i zanimljivim ženama. Priče o njegovim vezama sa glumicom Marlen Žober, fotografkinjom Mari-Lor de Keker, pa i sa Silvijom Kristel zanimljive su, ali malo verovatne. Kad je u pitanju Žiskar d'Esten, zanimljiv je podatak da je njegov ministar za ženska pitanja, Fransoaz Žiru, inspirisana glasinama, napisala roman "Zadovoljstva". Knjiga je ostala bez odjeka, a Žiskar je politički stradao, ne zbog "zabranjene ljubavi" već zbog dijamanata koje je, navodno, na poklon dobio od afričkog diktatora Bokase.

Fransoa Miteran

I slavni Fransoa Miteran je dugo čuvan od javnog skandala zbog vanbračne ćerke, dakle i stalne ljubavnice. Slučaj je obelodanjen pred njegovu smrt i zahvaljujući stečenom renomeu velikog državnika bio je pošteđen medijske vivisekcije. No, ko zna šta bi se dogodilo s njim i njegovom blistavom političkom karijerom na kormilu Francuske, da je list "Minut" te 1981. godine objavio fotografije na kojima je Fransoa bio sa svojom vanbračnom ćerkom Mazarin. Do toga nije došlo zahvaljujući sumi od 500 hiljada franaka kojim su Miteranovi saradnici kupili ćutanje dotičnog lista.

Miteran nikad nije poricao da je u "zabranjenoj" vezi sa buržujkom An Panžo dobio ćerku, ali je sve učinio da javnost o tome bude obaveštena u pravo vreme. Suočen sa smrću, Miteran je dao signal, a "Pari Mač" je objavio fotografiju na kojoj se lepo videlo kako stari Fransoa sa svojom ćerkom izlazi iz jednog pariskog restorana.

Pokušaj drugih medija da od toga naprave skandal jednostavno nije uspeo. Miteran je bio toliko slavan i zaslužan za novi svetski imidž Francuske da mu je javnost priznala pravo na "odabranu privatnost". A da mu je i zakonita supruga Danijela oprostila, pokazuju fotografije sa pogreba na kojima se lepo vidi da pored nje stoji upravo Miteranova vanbračna ćerka Mazarin.

De Gol, najveći francuski državnik dvadesetog veka

Šarld De Gol, jedan je od najvećih državnika dvadesetog veka. Iako je godinama uspevao da pomiri francusku kolonijalističku prošlost i moderne tendencije dvadesetog veka, nije uspeo da se izbori sa studentskim protestom 1968. koji su zahvatili pre svega Francusku a onda i čitavu Evropu i svet.

Osećajući da gubi legitimitet on je 1969. godine predložio niz pitanja o reformi državnih institucija kao što su reforma Senata u savetničko telo i davanje većih ovlašćenja regionalnim većima, te ove mere u aprilu 1969. godine stavlja na referendumsku potvrdu, želeći da, zapravo, proveri da li je legitimitet još na njegovoj strani, najavljujući eksplicitno francuskim građanima nekoliko dana pre referenduma da će dati ostavku na mesto predsedniku Republike ako mere koje predlaže ne budu potvrđene na referendumu. NJegove mere će na referendumu, koji će se održati 27. aprila 1969. godine, biti odbačene tesnom većinom od 52,4% glasova, te će Šarl de Gol, ispunjavajući obećanje, dati ostavku na mesto predsednika samo dan kasnije, završavajući monumentalno i kolosalno državničko delo na dosledan i respektabilan način, odlazeći faktički sam s vlasti.

Napeoleon i Žozefina

Tada 32 godine stara udovica Žozefina čiji je muž pogubljen giljotinjom, pronašla je uhlebljenje pored 26 godina starog Napoleona a njihova veza nailazila je kako na neodobravanje njegove porodice, tako i francuske javnosti. Žozefina je imala dvoje dece iz prvog braka i bilo je pitanje da li bi kao takva Napoleonu mogla da rodi naslednika.

Napoleon je odmah nakon sklapanja braka morao da otputuje i bio je očajan jer zaljubljen hteo stalno da bude u blizini svoje žene. Svakodnevno joj je slao pisma puna divljenja, ljubavi i lepih reči, a njoj je odgovaralo da je on iz daljine obožava. Ona je nastavila da vodi razuzdan život pun seksualnih afera i stalno je nalazila izgovore da mu se pridruži...

Napoleon je nakon burne ljubavi odlučio da oženi austrijsku princezu Mariju Luizu koja mu je rodila naslednika, ali nikada nije prestao da voli Žozefinu koja je na kraju umrla od posledica upale pluća.

 

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR