Glas Javnosti

Kina je pretekla Nemačku -  prvi put je postala najveći uvoznik u Britaniju 

Svet
Autor: Glas javnosti

Britanski statistički zavod je objavio da je prvi put od 1997. godine, od kada se vodi ova evidencija, Kina  pretekla Nemačku svojim uvozom u Veliku Britaniju.  Sadašnjoj poziciji najvećeg izvoznika na englesko tržište – Kini, pomogli su Bregzit i pandemija.

Obim robe uvezene iz Kine se u prvom tromesečju  ove godine povećao čak za 66 odsto u poređenju sa istim periodom 2018. i dostigao je 16,9 milijardi britanskih funti. U isto vreme uvoz iz Nemačke pao je za četvrtinu na 12,5 milijardi funti. Ekonomski stručnjaci ukazuju da je robnu razmenu između Britanije i Evropske unije (EU) poremetio Bregzit, dok je pandemija povećala tražnju za kineskom robom.

 

Statistika je pratila uticaje izlaska Britanije iz EU i pandemije - na trgovinu. Zavod je saopštio da uvoz iz Nemačke opada od aprila 2019. godine zbog neizvesnosti u vezi sa novim odnosom Britanije i EU.

 

Efekte pandemije osetila je i nemačka automobilska industrija, pošto su i proizvodnja automobila i globalni izvoz opali. U Britaniji je tražnja za novim automobilima opala kada su zbog pandemije zatvorene prodavnice automobila.

Od početka moderne statistike 1997. godine, Nemačka je bila glavni uvoznik u Britaniju. Izuzetak je bio šestomesečni period krajem 2000. i početkom 2001. godine, kada su  je na kratko pretekle Sjedinjene  Američke Države.

Uprkos tome što je ukupna trgovina sa Evropskom unijom opala za 23,1 odsto od početka 2018. godine, EU u celini ostaje glavni trgovinski partner Britanije. 

Izveštaj britanskog zavoda za statistiku pokazao je, takođe, da se uvoz iz Kine povećao zbog tekstila koji se koristi u proizvodnji respiratora, zavesa, kao i druge zaštitne opreme. Vladala je i veća tražnja za električnom opremom.

 

(Glas Javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR