Glas Javnosti

ZAŠTO 'RIO TINTO' ŽELI BAŠ KOD NAS? Dok Australija i Britanija vode istragu protiv njih, Srbiju zbog rudnika ČEKA TEŠKA KATASTROFA!

Društvo
Autor: Glas Javnosti

"Zašto" Rio Tinto" hoće baš u Srbiju? Može li Srbija da preživi novi rudnik u dolini Jadra? Srbija nije australijska pustinja. Građani Srbije to neće dopustiti", ističu aktivisti neformalne grupe "Bitka za Košutnjak"

Oni se pitaju šta to privlači australijsku kompaniju "Rio Tinto" da rudari u Srbiji i da li će ispuniti srpske ekološke zahteve lakše nego u Australiji? Da bi građanima pojasnili pravu sliku buduće eko katastrofe koja ih očekuje, prikazali su mape gde na približno istoj površini, u Australiji živi 25 miliona ljudi, a između Madrida i Moskve, 700 miliona.

- Na koliko bi onda života uticao rudnik "Rio Tinto" u Evropi a na koliko negde u pustinji Australije? Da li treba da napravimo pustinju od Srbije da bi se "Rio Tinto" osećao kao kod kuće? Rudnici litijuma po svetu su uglavnom locirani u nekoj slabo naseljenoj pustinji, pa opet trpe velike kritike lokalnih ekoloških pokreta. Od deset najvećih rudnika litijuma u svetu devet se nalazi u pustinjama i daleko od civilizacije.

Samo jedan se nalazi blizu naseljenog mesta, u Zimbambveu koji je poznat po tome što je posle hiperinflacije ukinuo sopstvenu valutu. U Nevadi su hemikalije upotrebljene u preradi rude pronađene u ribama 250 km nizvodno. Znači da možete bezbedno da pecate u slivu negde... posle Smedereva.

Samo u neposrednoj okolini rudnika i jalovišta od poljoprivrede zivi 19.000 ljudi. Čak i ako se u rudniku zaposli 2.000 ljudi (realnije je 3 puta manji broj i ništa ne garantuje da će to biti lokalci) koja je računica vlasti u uništavanju egzistencije i zdravlja lokalnih porodica?

Zapadna Srbija u poljoprivredi stvara 10 puta više vrednosti od onoga što bi država imala od rudnika. Rudnik bi to ugasio, a stanovništvo naterao u egzodus, napominju i dodaju da vlast daje vetar u leđa "Rio Tintu" reklamom, ali i pritiscima.

- Jedna od metoda vlasti je što je nedavno povećala poresku osnovicu za poljoprivredno zemljište čiji su vlasnici naši seljaci time što ga je proglasila za građevinsko zemljište jer im je potrebno za jalovište budućeg rudnika. Narod ucenjuju da mora da proda svoju dedovinu od koje živi. Iz kog razloga vlast toliko vodi računa o interesima strane kompanije a zapostavlja svoje državljane? kažu aktivisti "Bitke za Košutnjak".

Oni objašnjavaju i da su se mnogi uticajni svetski mediji ozbiljno bavili aferom "Rio Tinta" u Africi. Posle skandala sa procurelim mejlovima australijske vlasti pokreću istragu, "Rio Tinto" pokušava da proda svoj udeo u projektu i napusti Gvineju. Godinu dana kasnije, 2017. istražni organi u Velikoj Britaniji (SFO – Serious Fraud Office) pokreće istragu protiv "Rio Tinta" koji nudi nagodbu 2020.

Ne damo im ni metar …

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR