Glas Javnosti

Veoma je zarazan: SAD i EVROPA zabranjuju TikTok?

Svet
Autor: Glas javnosti

Društvena mreža TikTok uskoro bi mogla nestati iz Sjedinjenih Država nakon donošenja zakona o zabrani ove platforme. Velike kritike dolaze i iz zemalja Evropske unije a posebno iz Francuske. Emanuel Makron je uperio prst u TikTok, koji po njemu, vrši propagandu, najviše namenjenu deci. Tu je mislio i na rat u Ukrajini.

Već žestoko kritikovan u Sjedinjenim Državama od strane demokrata i republikanaca, TikTok počinje ovu godinu pod velikom napetošću nakon usvajanja zakona o zabrani popularne platforme za deljenje videa na uređajima državnih službenika, piše francuski Cnews.

Ovaj tekst, koji je pretprošle nedelje ratifikovao američki predsednik Džo Bajden, takođe zabranjuje korišćenje TikToka u Predstavničkom domu i Senatu. Povećana težina u Kongresu republikanaca, koji imaju većinu u Predstavničkom domu, rizikuje da dodatno zakomplikuje situaciju za TikTok.

Izabrani konzervativci optužuju TikTok, vlasništvo kineskog giganta BiteDance, da je sredstvo špijunaže ili propagande u službi Pekinga.



MOGUĆI DOGOVOR?

TikTok je ekvivalent „digitalnom fentanilu“, rekao je republikanski kongresmen Majk Galager, jedan od vodećih antikineskih glasova u Kongresu, upoređujući aplikaciju sa lekom koji je izazvao mnoge smrtne slučajeve od predoziranja u Sjedinjenim Državama.

„To je veoma zarazno i destruktivno i vidimo uznemirujuće podatke o razornom uticaju stalne upotrebe društvenih medija, posebno na mlade američke muškarce i žene“, rekao je on za NBC News. Moramo da se zapitamo da li želimo da Komunistička partija Kine (KPK) kontroliše ono što će postati najmoćnija medijska grupa u Sjedinjenim Državama.

Portparol TikToka, citiran u američkim medijima, formalno je demantovao ove optužbe, uveravajući da KPK „nema direktnu ili indirektnu kontrolu nad BiteDance-om ili TikTokom”. Američki savezni zakon prati desetine sličnih zabrana na državnom ili lokalnom nivou.

Da bi imao šansu da nastavi da bude ovlašćen na svim američkim pametnim telefonima, TikTok USA će možda morati da se odvoji od BiteDance-a. To je već bila želja koju je izrazio bivši predsednik Donald Tramp koji je naredio da se aktivnosti TikToka u Sjedinjenim Državama prodaju američkim grupama Oracle i Valmart. Njegov naslednik Džo Bajden zauzeo je manje drastičan stav nakon stupanja na dužnost.

TIKTOK ODBIJA UTICAJ KINESKE VLADE

Ali odnosi sa TikTokom su se značajno pogoršali prošlog meseca kada je BiteDance morao da prizna da su zaposleni nepropisno pristupali korisničkim podacima kako bi pratili novinare kako bi identifikovali izvor curenja medija.

Kiša kritika pala je na TikTok, u Sjedinjenim Državama i inostranstvu. Francuski predsednik Emanuel Makron je posebno optužio kinesku društvenu mrežu za cenzuru sadržaja i podsticanje onlajn zavisnosti među mladima.

TikTok već mesecima pokušava da pronađe dugoročno partnerstvo sa vladom SAD preko Komiteta za strana ulaganja u Sjedinjenim Državama (CFIUS). Društvena mreža kategorički negira da kineska vlada ima uticaj na nju.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR