Glas Javnosti

VELIKO SRCE ČIKA DRAGOG iz Kanade: Izgradio kuću heroju sa Košara, pomaže deci, deli novac šakom i kapom ugroženima (VIDEO)

Svet
Autor: Glas javnosti

Dragoljub Dragi Đorđević svoje penzionerske dane provodi u Kanadi.

Iako ima čak 92 godine, bistra je uma i ogromna mu je želja da još jednom vidi svoj rodni kraj, prošeta novomalskim sokacima, gde je odrastao i utro put svog uspeha.
Počeo je kao fotograf, zanat je učio od kultnih pirotskih fotografa – Foto Nidže i Foto Vasića, životni put ga vodi kasnije u Šabac gde je zahvaljujući tamošnjem lončaru Bori Mitiću, inače Piroćancu, otvorio svoju prvu foto radnju. Ipak, avanturistički duh mu nije dao mira pa ubrzo odlazi najpre u Pariz, a zatim, 1957. godine u Kanadu gde nastavlja da se bavi fotografskim zanatom. Dve godine kasnije, 1959. godine otvara svoju radnju “Univerzal” koja kasnije postaje “Foto Dragi”, piše portal "Pirotske vesti", a prenosi Blic.

Kako je rođena Velšanka Mildred postala Mila?

-Ubrzo sam upoznao ljubav svog života – Velšanku Mildred, sa kojom sam se venčao u pravoslavnoj crkvi, ona je kasnije prešla u pravoslavlje, promenila čak i ime, izabrala je lepo srpsko ime Mila-kaže čika Dragi.

Čika Dragi je sa Milom stvorio porodicu, rodili su se najpre Milan – 1961., koji je završio građevinski fakultet ali se dugo i vrlo uspešno bavi farmerskim poslom. Danica, rođena 1963., uspešan je advokat a najmlađa ćerka Jovanka, rođena 1968. godine. Inženjer je hortikulture.

Nakon Toronta, porodica Đorđević je za život, 1971. godine, izabrala prelepi grad Kelovna, u Britanskoj Kolumbiji, gde im je više odgovarala klima u odnosu na Toronto, gde je vlažnost vazduha velika. Od 1991. godine čika Dragi je penzioner i svoje penzionerske dane provodi na porodičnom imanju, okruženom nepreglednim vinogradima i poljima.

-Trudim se da budem aktivan koliko mogu, zbog godina koje imam. Nastojim da uživam u svakom danu. Ipak, sećanje na Pirot, Novu Malu i moje sugrađane sve je jače pa se nadam da ću smoći snage da makar još jednom dođem i prošetam novomalskim sokacima-priča sa setom čika Dragi.

Napisao knjigu na pirotskom govoru
Dragi Đorđević je autor i jedne knjige na lokalnom govoru, koja je u postupku digitalizacije i biće dostupna i putem digitalne biblioteke širom sveta, svim korisnicima interneta. Knjiga je naišla na izuzetne reakcije stručne javnosti. U knjigi na gotovo 300 strana čika Dragi na pirotskom govoru opisuje prohujale decenije, događaje, sećanja a sve sa ciljem da sećanje na neko bezbrižno i srećno vreme ostavi i za buduće generacije Piroćanaca.

Rekonstrukcija Ikonostasa Pazarske crkve

Čika Dragi Đorđević jedan je i od značajnijih priložnika za obnovu ikonostasa Pazarske crkve u Pirotu, jednog od najlepših u Srbiji. Predsednik Crkvene opštine Pirot Dragan Krasić u izjavi za Pirotske vesti zahvalio se svima koji su pomogli, pomažu i pomoći će da se ovaj posao koji je od ogromne važnosti za Pirot, uspešno privede kraju, možda već naredne godine.

-Želim da se zahvalim u ime Crkvene opštine svim priložnicima. Srećni smo što postoje takvi ljudi koji žele da se njihovo ime ugradi u tako značajan projekat koji je od značaja za istoriju cele Srbije, ne samo pirotskom kraja. Reč je o izuzetno skupom poduhvatu pa je pomoć svih neophodna i dobrodošla-kazao je Krasić za Pirotske vesti uz konstataciju da, kada rekonstrukcija ikonostasa bude završena, u planu je da se obnovi i galerija u istoj crkvi, koja je jedinstvena po tome da ima dva ikonostasa.
Dragi je već poodavno u penziji. Kako pišu "Novosti", u poslednje vreme je donirao 12.000 evra deci sa Kosmeta, značajnu sumu za izgradnju kuće jednom borcu sa Košara, Sukovskom manastiru kraj Pirota, najveći je pojedinačni donator za rekonstrukciju ikonostasa Pazarske crkve u Pirotu, pomogao je mnogim svojim sugrađanima u rodnom gradu.

Veliki humanitarac i dobrotvor
- Kad god sam čuo da je neko iz ovog ili onog razloga u nevolji i da mu je potrebna pomoć, nastojao sam da se odazovem i pomognem, ali da to ne iznosim javno i ne hvališem se tim činom koji je prema mom mišljenju, obaveza, svakog koji je u prilici da pomogne. Naravno, brinuo sam i o dostojanstvu onoga ko je u stanju potrebe. Imao sam i imam i veliku podršku supruge Mildred, odnosno moje Mile. Odrastao sam u patrijarhalnoj i skromnoj porodici u jednom novomalskom prašnjavom sokaku i znam kako je kad čovek nema ono što mu je preko potrebno - rekao je Dragi.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR