Glas Javnosti

Veliko hapšenje u Indiji zbog sklapanja dečijih brakova

Svet
Autor: Glas javnosti

Indijska policija u severoistočnoj državi Asam uhapsila je više od 2.000 muškaraca zbog organizacije i sklapanja nelegalnih dečijih brakova, saopštili su danas zvaničnici ove indijske države.

Glavne žrtve ovih nelegalnih brakova su devojke mlađe od 18 godina, prenosi AP, javlja Tanjug.

– Za sada smo uhapsili 2.169 muškaraca na osnovu 4.074 registrovana policijska slučaja koji uključuju ukupno oko 8.000 muškaraca – rekao je šef policije države Asam Džanendra Pratap Sing.

Sing je dodao da se među uhapšenima nalazi više od 50 hinduističkih i muslimanskih sveštenika, koji su lišeni slobode zbog navodne organizacije venčanja sa maloletnim devojčicama u saveznoj državi Asam.

Mnogi dečiji brakovi u Asamu, državi sa 35 miliona stanovnika, uopšte nisu prijavljeni. Siromaštvo, nedostatak obrazovanja, kao i društvene norme i prakse, pre svega u ruralnim područjima Indije, su glavni razlozi za sklapanje nelegalnih brakova širom zemlje.

Muškarci u Indiji po zakonu mogu da stupe u bračnu zajednicu posle 21. rođendana, a žene sa 18 godina. Parlament Indije razmatra zakonski predlog da se i granica za žene pomeri na 21 godinu radi rodne jednakosti.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR