Glas Javnosti

VELIKI ŠUMSKI POŽAR BUKTI KOD NUKLEARKE ČERNOBILJ! U riziku skladišta nuklearnog otpada (FOTO)

Svet
Autor: Glas javnosti

Nakon žestokih sukoba ruskih i ukrajinskih snaga u zabranjenoj oblasti oko nuklearne elektrane Černobilj gori 10 hiljada hektara šume.

Ukrajinska ombudsmanka za ljudska prava Ljudmila Denisova navodi da bi požari mogli da ugroze radioaktivnu kontaminaciju u Ukrajini, Belorusiji i drugim evropskim zemljama.

Prema navodima ukrajinskih vlasti, u oblasti nuklearne elektrane gori 31 požar koji je prouzrokovao povećan nivo radioaktivnog zagađenja vazduha. Međutim, kontrola i suzbijanje požara nisu mogući jer su ruske trupe zauzele ovu zonu, zajedno sa nuklearnom elektranom.

"Kao rezultat sagorevanja, u atmosferu se oslobođaju radionuklidi koji se prenose vetrom na velike udaljenosti što može izazvati zračenje u Ukrajini, Belorusiji i drugim evropskim zemljama", ističe Denisova u svom postu na Telegramu.



U riziku od plamena su i skladišta istrošenog nuklearnog goriva i skladišta nuklearnog otpada koji se nalaze u zoni Černobilja, upozorava ona.

"Apelujem na Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA) da što pre pošalje stručnjake i vatrogasnu opremu u Ukrajinu kako bi se sprečile nepopravljive posledice ne samo po Ukrajinu, već i ceo svet", napisala je a preneo Euronews.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR