Glas Javnosti

Velike sile ponovo lome koplja na Balkanu: SAD želi da reši kosovski čvor

Svet
Autor: Glas javnosti

Kosovo u narednom periodu ponovo postaje bitan faktor u globalnim igrama moći, zato što SAD žele što pre da završe priču koju su tu započeli.

Slovenački analitičar i profesor geopolitike Laris Gajzer navodi da će Balkan u narednim mesecima postati opet vrlo bitan za velike sile.

Navodi i da će uticaj SAD biti pojačan dok će kineska spoljna politika pretpreti posledice zbog pandemije koronavirusa, i ističe da je imenovanje Lajčaka i Borelja za dijalog o Kosovu pogrešan potez EU.

- Uz aktuelnu krizu, Balkan će postati još važniji za velike sile. Globalna trenja između Kine i SAD će se pojačati i s obzirom na to da je Kina želela da prodre, kako bi destabilizovala sisteme EU i NATO, preko Balkana i centralne Evrope, normalno je da će Vašington sada pokušati da se snažno suprotstavi reakciji koristeći kineske slabosti. Kineska inostrana politika pretrpeće dugotrajne posledice usled krize izazvane pandemijom kovida 19, a Balkan će postati jedan od glavnih frontova za SAD. U okviru takvog scenarija, mislim da je očigledno da bi SAD želele da se kosovski čvor brzo reši - navodi on.

Na pitanje da li je sada uopšte moguće očekivati konferenciju kakvu su pre pandemije pripremali zvanični Pariz i Berlin, odgovara da je to malo verovatno.

- Konferencija bi mogla biti moguća, ali je malo verovatno da će se uskoro organizovati. EU je pretrpela krizu unutar krize i mora se pre svega stabilizovati. Zbog nedostatka odgovarajućeg odgovora na italijansku i špansku krizu, EU je ojačala opštu percepciju važnosti pojedinih država gubeći priliku da se zauvek usidri u našoj zajedničkoj sudbini - kaže on i dodaje:

"Kovid 19 je ubrzao procese preoblikovanja međunarodnog poretka. Ranije su EU i pre toga EK bili projekti važni za SAD nakon Drugog svetskog rata. Sada je Bregzit zajedno sa nemačkom dominacijom u Evropi razlog za dublje, obnovljeno angažovanje Vašingtona u našem regionalnom balansu snaga. Svaka konferencija je dobrodošla kao razjašnjenje u vezi sa opcijama, ali svaka buduća konferencija o Kosovu biće daleko od francusko-nemačke ideje".

 

Izvor: B92

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS
sad


POVEZANE VESTI




KOMENTAR