Glas Javnosti

Velika većina Amerikanaca protiv reizbora Bajdena

Svet
Autor: Glas javnosti

Aktuelni američki predsednik Džozef Bajden obajvio je u utorak da će se kandidovati na izborima 2024. godine za još jedan mandat u Beloj kući, a istraživanje En-Bi-Si Njuza pokazalo je da 70 odsto Amerikanaca i 51 odsto demokrata smatra da on ne bi trebalo da traži reizbor.

Gotovo polovina njih kao razlog navodi Bajdenove godine, prenose mediji.

Bajden je već najstariji predsednik u istoriji SAD, a ukoliko bi pobedio na reizboru, bio bi inaugurisan u 82. godini i završio svoj drugi četvorogodišnji mandat sa 86 godina.

Prema podacima američke vlade, prosečan preostali životni vek 82-godišnjeg muškarca je 6,77 godina, sa osam odsto šanse da umre u narednih 12 meseci.

Politički konsultant Bob Šrum, direktor Centra za političku budućnost i bivši viši savetnik u predsedničkim kampanjama demokrata Ala Gora i Džona Kerija rekao je da će pitanje starosti postati problem samo ako Bajden napravi „ozbiljnu“ grešku, prenosi Bi-Si-Si.

Ukoliko se to dogodi, republikanci, koji već pokušavaju da pojačaju svaki Bajdenov gaf, biće spremni da iznesu argument da Bajden više nije sposoban za predsednika.

Prošle godine, 54 republikanca u Predstavničkom domu potpisala su pismo koje su uputili Beloj kući i u kojem su izrazili zabrinutost zbog kognitivnog stanja Bajdena i zahtevali da on uradi test za demenciju.

U pismu je naveden niz Bajdenovih grešaka i pogrešnih izjava tokom njegovog predsedništva.

Bivši američki predsednik, Donald Tramp, koji je trenutno vodeći kandidat za republikansku predsedničku nominaciju 2024, rekao je prošle godine da Bajden ne može da govori jasno.

Tramp je prikazao video sa Bajdenovim gafovima na oktobarskom predizbornom mitingu za Kongres u Arizoni, navodeći da Bajden ne može jasno da razmišlja.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR