Glas Javnosti

VELIKA TRAGEDIJA: Avion za gašenje požara UDARIO U PLANINU, svih OSMORO članova posade POGINULI! (VIDEO)

Svet
Autor: Glas javnosti

Spasila;ki avion Beriev Be-200ChS registarske oznake (RF-88450) srušio se u Truskoj, nakon što je udario u planinu dok je gasio požar, izvestil su ruski i turski mediji.

Tragedija u kojoj su poginulo osmoro ljudi, pet ruskih i tri turska državljna dogodila se u regionu Maraš.

Do nesreće je došlo prilikom gašenja požara.

Ovu nesreću je potvrdilo i Ministarstvo odbrane Ruske Federacije.

Na društvenim mrežama su već počeli da kruže snimci ove avio nesreće.

Beriev Be-200 altair (r na ruskom: Бериев Бе-200) je višenamenski amfibijski avion koji je razvila avio komapnija Beriev iz Irkutska. Prvi let ovaj avion amfibija obavio je 1998, a janvosti je predstavljen 2003. godine. Ovaj avion prvenstveno je namenjn za gašenje požara, traganje i spasavanje, pomorsko patroliranje, prevoz tereta i putnika. Taktičko-tehničke mogućnosti aviona Beriev Be-200 je transport 12 tona (12.000 litara vode) koje može da izruči na mesto požara, a ima mogućnost prevoza i do 72 putnika, piše Kurir.

Avion Be-200ChS spada u kategoriju "letećih brodova" ( Flying boats) i nema konkurencije u svetu, jer sa jednim sletanjem na vodenu površinu može da uzme 12 tona vode i da sa takvim teretom leti brzinom od 700 kilometara na čas. Ruski opitni pilot Eugen Jurasov za ovaj avion rekao je da je veoma stabilan, lak za upravljanje i veoma udoban što je važno kad su u pitanju dugi letovi. On je dodao da se Be-200 veoma dobro ponaša u vazduhu, kao i na vodi, što je veoma važno kod gašenja požara, jer tankovi ovog aviona se pune vodom dok on pluta na vodenoj površini.

Inače avion Beriev Be-200ChS od 2004 često se u letnjoj sezoni iznajmljuje za gašenje požara. najveći rentijeri su Italija (Sicilija), Grčka, Portuglal, a u Aziji Indonezija. Zbog mogućnosti transporta i izbacivanja velike količine vode pokazali su se kao efikasne platforme za gašenje požara na nepristupačnim terenima.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR