Glas Javnosti

VELIKA POBUNA PROTIV FON DER LAJEN U BRISELU (VIDEO)

Svet
Autor: Glas javnosti

Zaposleni EK snažno osuđuju napad Hamasa na civile

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen razbesnila je spoljnopolitički tim EU.

Razbesnela ih je jer je izostavila da pomene podršku bloka palestinskoj državnosti u svojim javnim komentarima o ratu između Izraela i Hamasa.


Oko 800 članova ososblja EU takođe je preduzelo neobičan korak uputivši protestno pismo zbog toga što pokazuje neopravdanu pristrasnost prema Izraelu u sukobu.

Jedan visoki zvaničnik EU, komentarišući govor, optužio je Ursulu fon der Lajen da iznosi svoje lične stavove i predstavlja neuravnoteženo gledište o tome šta je EU u krizi na Bliskom istoku.


Prema informacijama Euroactiva, zaposleni Komisije i drugih EU institucija pismom prozivaju Fon der Lajen jer je nakon eskalacije novog sukoba na Bliskom istoku prvenstveno stala uz Izrael, dok zanemaruje odnose s Arapima, odnosno muslimanima. Pismo je napisano na tri stranice, a poslano je na adresu šefice Komisije, kao i na razne predstavnike EU institucija, i to 20. oktobra.

Zaposleni EK snažno osuđuju napad Hamasa na civile, ali projenjuju kako evropske institucije ne bi smele da priušte svrstavanje prvenstveno na jednu stranu, onu izraelsku. Utisak je da je Ursula fon der Lajen zauzela pozicije identične onima američkog predsednika Džozefa Bajdena koji, izgleda, donosi ključne spoljnopolitičke odluke temeljem domaćih istraživanja javnog mišljenja te je radikalnom izraelskom lideru Netanjahuu ponudio empatiju, finansijsku i vojnu pomoć, što je izazvalo bes arapskog sveta. Nejasno je zbog čega šefica Komisije u potpunosti sledi Bajdenovu retoriku.

“EU rizikuje gubitak kredibiliteta”, upozoravaju popisnici pisma Ursulu fon der Lajen, i traže od lidera Unije da zajedno pozovu obe strane na prekid vatre i zaštitu civila

“Mi, grupa osoblja Komisije EU-a i drugih institucija EU- koja osuđuje iz ličnih razloga terorističke napade koje je počinio Hamas protiv bespomoćnih civila (…). Jednako snažno osuđujemo nesrazmernu reakciju izraelske vlade protiv 2,3 miliona palestinskih civila zarobljenih u Pojasu Gaze… Upravo zbog ovih zločina, iznenađeni smo stavom koji je zauzela Evropska komisija – pa čak i druge institucije EU”.


Tvrde i da su jako zabrinuti zbog “ravnodušnosti koju je institucija pokazala u proteklih nekoliko dana prema tekućem masakru civila u Pojasu Gaze”

Glas javnosti/O10S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR