Glas Javnosti

VELIKA FEJSBUK PREVARA; Pisao je da je general i da me voli. Poslala sam mu 29.000 evra!

Svet
Autor: Glas javnosti

"Nigerijska prevara" koja se odvija preko društvenih mreža, poruka i mejlova, a koja lakoverne ljude, posebno žene, dovodi u zabludu kako će brzo doći do zarade, a pogotovo da će dobiti ljubav, očito nisu retkost ni u našoj zemlji.

Prema dostupnim podacima na ovaj način prevaranti se domognu nekoliko miliona evra godišnje. Jedna Srpskinja u ispovesti za Alo.rs, ispričala je kako je postala žrtva ove prevare... Ona je nepoznatom čoveku, koji joj je nudio brak, poslala 29.000 evra, koliko je imala od prodate kuće.


- Taj general američke vojske u Avganistanu mi je govorio kako je kupio burme, i da će doći u Srbiju, da me ženi, te da mu pošaljem još hiljadu evra, koliko mu treba da se oslobodi "zaglavljeni paket s milion evra" u Turskoj, ali više nisam imala para - rekla je ova nesrećna vremešna žena.

"Nigerijska prevara" stiže i u vidu lažnih poruka o dobicima na igrama na sreću, dobrotvornim prilozima, s ljubavnim i poslovnim ponudama, humanitarnim akcijama, nasleđem imovine preminulih... Izvršenje pomenute prevare uglavnom počinje ubeđivanjem žrtava da učestvuju u podeli određenih novčanih fondova i to ako unapred uplate određeni novčani iznos. "Nigerijska prevara" uvek funkcioniše po istom principu, a to podrazumeva mejl, najčešće iz inostranstva, koji se šalje na nekoliko hiljada adresa i čeka se žrtva.

Nigerija je bila prva zemlja odakle su žrtvama bili slati zahtevi, pa se i po tome prevara ovako nazvana.

Ovaj način prevare se koristi i na društvenim mrežama. Naime, nepoznata osoba pošalje zahtev za prijateljstvo s lažnog profila. Kada žrtva prihvati prijateljstvo, kreće kulturna prepiska, koja prerasta u flert, a potom slede otvoreni razgovori.

Gospođa koja je pred kamerama Alo.rs ispričala svoju tužnu ljubavnu priču, priznala je da su je prijatelji upozoravali da je u pitanju velika prevara, ali ona nije želela da ih čuje, naprotiv, kako je kazala, mislila je da su ljubomorni na njenu sreću.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR