Glas Javnosti

VELIKA EKOLOŠKA KATASTROFA: Tone brod pun otrovnih hemikalija, na tone plastičnih peleta je došlo do obala, preti pomor ribe (FOTO+VIDEO)

Svet
Autor: Glas javnosti

Kod zapadne obale Šri Lanke preti jedna od ekoloških katastrofa nesagledivih posledica

Naime, teretni brod koji je prenosio tone hemikalija tone, a na njemu je prethodno izbio požar koji nije mogao da bude ugašen punih 12 dana, što je izazvalo ekološku katastrofu.
Singapurski brod MV X-Preš Pearl, koji je nosio 1.486 kontejnera, uključujući i 25 tona azotne kiseline, kao i ostale hemikalije i kozmetiku, usidrio se u blizini zapadne obale kada je požar izbio 20. maja, preneo je Rojters.

Vlasti su se borile protiv vatrene stihije od tada, kada su zapaljivi kontejneri sa hemikalijama pali i zapalili brod, saopštila je mornarica Šri Lanke prošlog meseca.

Na tone plastičnih peleta je došlo do obala i mora bogatog ribom, izazvavši jednu od najgorih ekoloških katastrofa u nekoliko prethodnih decenija, smatraju eksperti.

"Spasilačka kompanija koja radi sa brodom  je rekla da brod tone na trenutnoj poziciji", rekao je minstar za ribolov Kančana Vijesekera posredstvom Tvitera.

Vlada je zabranila pecanje duž obale dugačke 80 kilometara, što je ugrozilo oko 5.600 ribarskih brodova, dok je na stotine vojnika raspoređeno na plaže da čiste otpad. Spasioci vuku brod ka dubljim vodama, dodao je Vijesekara.

(Glas javnosti/Sputnjik)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR