Glas Javnosti
posta

Velika Britanija nije prva koja je napustila EU: U prošlosti je na ovaj ili onaj način EU ostajala bez teritorija i zemalja: Pogledajte ko je sve otišao

Svet
Autor: Glas Javnosti

Često u medijima možemo čuti kako je Velika Britanija prva koja je napustila EU. To nije u potpunosti tačno, EU je već ostajalča bez teritorija.

Velika Britanija je danas, posle tri i po godine od referenduma na kome su njeni građani izabrali otcepljenje, napustila Evropsku uniju. Iako je ovo prvi put da je neka država otišla iz ove zajednice zemalja, EU je u prošlosti, na ovaj ili onaj način već gubila teritoriju, pa je odgovor na pitanje “Da li je neko pre Britanije već napustio Evropsku uniju?” samo delimično potvrdan.

Naime, u prošlosti iz EU ili iz zajednica koje su joj prethodile, istupile su tri teritorije – Alžir, Grenland i ostrvo Sveti Bartolomej.

Alžir

Možda danas deluje čudno, ali Alžir nekada je bila sastavni deo Evropske ekonomske zajednice stvorene 1957. godine. Ova afrička država je u to vreme zvanično još uvek bila kolonija Francuske, pa tako i deo ekonomske zajednice.

Tek sa nezavisnošću 1962. godine Alžir je praktično napustio EEZ.

Sveti Bartolomej

Još je neobičniji slučaj sa malenim vulkanskim ostrvom u Malim Antilima – Sveti Bartolomej. Ono je dugi niz godina imalo status zajednice francuskog departmana Gvadalup i tako je pripadalo EU. Međutim, 2003. godine oko 9. 000 stanovnika ove države se na referendumu izjasnilo za odvajanje od Gvadalupea i formiranje nezavisnog departmana. 

Daljim zakonskim izmenama ovo ostrvce je praktično istisnuto iz EU. Prvo je Francuska 2007. godine Sveti Bartolomej proglasila prekomorskom zajednicom, a zatim 2012. godine i prekomorskom zemljom i terotorijom koja faktički više ne pripada Evropskoj uniji.

Bizarnost povećava činjenica da stanovnici Svetog Bartolomeja imaju francusko državljanstvo tako da faktički jesu građani EU, kao i činjenica da je na ostrvu zvanična valuta i dalje evro.

Grenland

Iako je “izlaskom” Svetog Bartolomeja iz Evropske unije ova zajednica izgubila celih 25 kvadratnih kilometara teritorije 1985. godine dogodilo se mnogo veće “cepanje”. Evropsku uniju tada je napustio Grenland sa svojih 56.000 stanovnika i površinom od 2.166.086 kilometara kvadratna.

Najveće ostrvo na svetu je, kao deo Danske, postao članica Evropske zajednice 1973. godine, ali je Uniju napustio već 1985. Naime, u ovih 12 godina, evropski brodovi nemilice su lovili ribu u vodama Grenlanda, a na proteste vlasti u Nuuku niko se nije naročito obazirao.

Tada je prvo, 23 februara 1982. godine na Grenlandu organizovan referendum o pripadnosti EEZ. Sa 53% pobedili su pobornici istupanja. Otcepljenje je zvanično proglašeno 1. februara 1985. godine.

Ipak, pošto se radi o prekomorskoj teritoriji jedne od članica EU, Evropska unija ima određeni uticaj na ovom ostrvu, uglavnom na trgovinske olakšice za robu sa Grenlanda. Grenlandski građani su građani Evropske unije, ali nemaju pravo glasa na izborima Unije.

(Izvor: ISTORIJSKI ZABAVNIK)

 

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR