Glas Javnosti

VATIKANSKE MULJAČINE: Proneverili novac koji vernici poklanjaju papi

Svet
Autor: Glas javnosti

Vatikanska kasa, kao jedna od najbogatijih na svetu, po ko zna koji put postala je predmet istrage kada je otkriveno da je zgrada u prestižnom kvartu Sloun u Londonu, pored ostalog, kupljena i novcem vernika za 300 miliona evra, a glavni osumnjičeni u aferi, investitor Đanluiđi Torzi pušten je da se brani sa slobode

Englesko-talijanski broker Đanluiđi Torzi, pušten je da se brani sa slobode, nakon što je uhapšen  5. juna u Vatikanu jer su italijanske vlasti prethodno posumnjale u njegovu vezu sa istragom o kupovini zgrade u Londonu u aveniji Sloun. U zamenu za slobodu, Torzi je naime vatikanskim istražiteljima izneo zanimljive podatke o kupovini zgrade u Londonu vatikanskim novcem. Naime zgrada je pre nekoliko godina plaćena čak 300 miliona eura. Torzi, kojeg dovode u vezu sa kupovinom zgrade, optužuju za proneveru, prevaru i pranje novca ali mnogi smatraju da se iza te kupovine krije mnogo ozbiljnija afera. U nju su uključeni i mnogi visoko pozicionirani službenici zaduženi za vođenje vatikanskih finansija. Ono što je u celoj priči najzanimljivije, prenose svetski mediji,predstavlja i pronevera takozvanog "Petrovog nivčića", koji predstavlja novac koji papi poklanjaju vernici. Procenjuje se da je Vatikan lošim ulaganjima izgubio 18 miliona evra tih prihoda.

Torzi je naime osumnjičen da je pokušao da ucenjuje Svetu Stolicu treažeći 30 miliona evra kako bi sakrio tajne njihovog poslovanja a sada, međutim tvrdi, kako je njegovo poslovanje bilo poznato vatikanskom vrhu.

Ipak, sumnja se da su brojne zarade završile na računima u Švajcarskoj, Dubaiju pa čak i Južnoj Americi, a kako je istraga tek na početku, čini se, prenose mediji, da će novim šokantni detalji tek isplivti kako nove informacije budu dolazile do medija.

(Izvor: Večernji list)

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR