Glas Javnosti

Vašington planira da "ograniči" Kinu: Najviše trpe e-automobili

Svet
Autor: Glas javnosti

Reč je o izdašnih 7.500 dolara subvencija, uvedenih kroz Zakon o smanjenju inflacije

Vašington će, po svoj prilici, značajno ograničiti ulogu Kine u lancima snabdevanja američkih električnih vozila, i to je najavljeno novim pravilima koja ima za cilj da podstaknu američku auto-industriju.


Dakle, od januara 2024. godine nijedno električno vozilo proizvedeno u SAD, koje uključuje komponentne baterije iz Kine ili ako ih je proizvela neka kineska firma sa vezama sa tamošnjom vladom ili uz ugovor o licenci s operatorom sa sedištem u Kini (odnosno pod kontrolom Pekinga) – neće ispunjavati uslove za pune subvencije.

Reč je o izdašnih 7.500 dolara subvencija, uvedenih kroz Zakon o smanjenju inflacije, a ovaj dijapazon normi je osmišljen da podupre američku industriju. Međutim, kritičari smatraju da će otvoreno ograničavanje kineskih auto-delova usporiti tranziciju prema električnim vozilima, potrebnu zbog borbe s klimatskim promenama.

Džon Podesta, viši savetnik za čistu energiju američkog predsednika Džoa Bajdena, kaže da će novo pravilo pomoći Americi da prekine dominaciju nad proizvodnjom čistih tehnologija Kine.


- Kina još uvek dominira u lancima snabdevanja ključnih tehnologija, čime u potpunosti nadmašuje SAD i naše saveznike u proizvodnji baterija i njihovih komponenti. S tim smernicama i jasnoćom koju će pružiti, osiguravamo da će budućnost američkih električnih vozila biti stvorena u Americi - rekao je Podesta.
Očekuje se da će nova pravila, koja će vredeti i za bespovratnih šest milijardi dolara predviđenih Zakonom o infrastrukturi iz 2021, te od 2025. godine, za ključne minerale koji se koriste u komponentama električnih vozila, značajno smanjiti broj modela koji ispunjavaju uslove za puni poreski kredit.

Glas javnosti/T02S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR