Glas Javnosti

VANREDNA SITUACIJA U RIO DE ŽANEIRU: Epidemija denga groznice uoči karnevala

Svet
Autor: Glas javnosti

Vlasti brazilskog grada Rio de Žaneira proglasile su vanrednu situaciju u javnom zdravstvu zbog epidemije denga groznice, svega nekoliko dana pre početka karnevala širom Brazila.

Uprkos tome, ne očekuje se da epidemija poremeti održavanje karnevala, koji zvanično počinje u petak uveče i traje do 14. februara.


Gradska skupština Rio de Žaneira najavila je otvaranje 10 centara za negu, centra za hitno delovanje i razmeštanje bolničkih kreveta za pacijente sa denga groznicom, koju prenose komarci.

U regionima sa najvećim brojem registrovanih infekcija, vlasti će koristiti i vozila koja u vazduh izbacuju sredstva protiv komaraca.


Od početka godine, u Rio de Žaneiru je registrovano više od 10.000 infekcija denga groznicom, što je nešto manje od polovine od ukupnog broja u celoj 2023. godini, kada su zabeležene 23.000 slučajeva.

Vanredna situacija u javnom zdravstvu proglašena je u trenutku kada turisti dolaze u Rio zbog uličnih zabava i raskošnih parada škola sambe.


Denga groznica je virusna infekcija koja se prenosi na ljude ujedom zaraženih komaraca i češća je u tropskim klimama. Česte kiše i visoke temperature, koje ubrzavaju izleganje jaja komaraca i razvoj larvi, čine topli Rio podložnim epidemijama denga groznice.

Međutim, problem postoji širom Brazila. Zbog skoka broja infekcija denga groznicom najmanje četiri savezne države proglasile su vanrednu situaciju u javnom zdravstvu.


Glas javnosti/N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR