Glas Javnosti

UZROK RADIJACIJE I DALJE MISTERIJA: EU strepi od novog Černobilja

Svet
Autor: Glas javnosti

Međunarodna agencija za atomsku energiju UN (IAEA) saopštila je danas da je u severnoj Evropi registrovano blago povećanje nivoa radijacije, ali da se ne zna da li je izvor povećanja zračenja reaktor na remontu ili neki reaktor koji ispušta radioaktivne materije, izvestio je AP.

Povećano prisustvo rutenijuma, cezijuma i nekih veštačkih radionukleida prošle nedelje su registrovale Estonija, Finska i Švedska, ali su i saopštile da se na njihovim teritorijama nije dogodilo ništa što bi objasnilo ovo povećanje radioaktivnosti u atmosferi.

IAEA je slične odgovore dobila iz više od 40 zemalja, pa izvor povišenog zračenja ostaje i dalje nepoznat.

Nadležne stručne službe u Holandiji su saopštile pre nedelju dana da povećana količina izotopa verovatno stiže iz Rusije što ukazuje moguće oštećenje ili kvar nekog nuklearnog reaktora.

"Rusija ima napredan sistem nadzora nuklearnih postrojenja i kod nas nije registrovana nikakva nepravilnost", izjavio je danas predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov, prenosi TAS S.

On je insistirao da bi trebalo razmotriti da li je uopšte bilo povećanja radijacije, jer, kako tvrdi Peskov, nije se dogodilo ništa što bi izazvalo zabrinutost Kremlja, ali i nivo zračenja koji je evidentirala Međunarodna agencija za atomsku energiju "ne predstavlja nikakvu pretnju po stanovništvo".

(Izvor: Tanjug)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR