Glas Javnosti

UŽIVO! KIJEV MOŽE PASTI VEČERAS: Strani mediji predviđaju da RUSI mogu brzo UĆI U GLAVNI GRAD Ukrajine (VIDEO)

Svet
Autor: Glas javnosti

Svetom kruže prvi snimci iz Marijupolja i Harpova. Događanja iz Donbasa pratite uživo na portalu Glasa javnosti.

6:59

Zvanični predstavnik ruskog ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov izjavio je da su ruske trupe stigle do Hersona i obnovile vodosnadbevanje Krima.

"Zajednička saradnja juršinih odreda i vazdušno-desantnih trupa na krimskom pravcu obezbedila je ulazak ruskih trupa u Herson. To je omogućilo deblokadu Severnokrimskog kanala i obnavljanje vodosnadbevanja polustrva Krim“, rekao je u izjavi koju prenose Ria novosti.


22:33

Strani izveštači iz Ukrajine javljaju da bi glavni grad Ukrajine mogao već večeras pasti u ruske ruke, prenosi sarajevsko Oslobođenje pisanje svetskih medija sa lica mesta.

Pozivajući se na informacije iz američkih službi, Blumberg je objavio kako bi Kijev mogao pasti večeras.

Zračna odbrana Ukrajine gotovo je sasvim razorena, tvrdi Blumberg.

Glavni grad Ukrajine biće pod kontrolom Rusije u narednih nekoliko sati, tvrde izveštači sa terena.

Američki ministar odbrane naredio je raspoređivanje 7.000 američkih vojnika u Evropu, rekao je visoki zvaničnik odbrane novinarima ubrzo nakon obraćanja američkog predsednika Džozefa Bajdena.

19:25

Ruske snage zauzele su bivšu nuklearnu elektranu u Černobilju, izjavio je danas savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak.


- Nemoguće je reći da je nuklearna elektrana u Černobilju bezbedna nakon potpuno besmislenog napada Rusa - rekao je Podoljak, prenosi agencija Rojters.





Kako je istakao Podoljak, taj potez jedna je od najozbiljnijih pretnji u Evropi danas.


18:28 

Prema najnovijim informacijama, izviđački vod 74. brigade ruske vojske kod Černobilja se predao.

Ruske trupe ušle su danas sa teritorije Belorusije u zonu nekadašnje nuklearke Černobilj, saopštio je savetnik ministra unutrašnjih poslova Ukrajine Anton Geraščenko.

On je na svom kanalu na Telegramu dodao da pripadnici Nacionalne garde koji čuvaju skladište nebezbednog nuklearnog otpada pružaju žestok otpor, prenosi Interfaks Ukrajina.


16:06 – Počeo sastanak G7

Zvaničnik Bele kuće saopštio je da je sastanak lidera G7 počeo.

15:52

Gradska vlada izdala je upozorenje o vazdušnom napadu u Kijevu. Mole se svi stanovnici da potraže podzemna skloništa.


Širom Kijeva se čuju vazdušne sirene. Vlasti su navele više metro stanice da sada služe kao skloništa.



15:32

Novinar CNN-a nalazi se sa ruskim snagama na aerodromu Antonov, oko 25 kilometara nadomak Kijeva.


- Ove trupe koje možete videti ovde, to su ruske vazdušno-desantne snage. Oni su zauzeli ovaj aerodrom.


15:14

Savetnik ukrajinskog predsednika navodi da se ukrajinska vojska odupire ruskim snagama duž praktično cele granice s Rusijom i da su oštre borbe u toku u regionima Sumi, Harkov, Herson, Odesa i na vojnom aerodromu blizu Kijeva.


Sudeći po snimcima koji kruže društvenim mrežama, ruska vojska je ušla u Herson, administrativni centar Hersonske Oblasti.




15:08

- Glavna železnička stanica u Kijevu, 15.30 po lokalnom vremenu. Neki vozovi otkazani, drugi odlaze, dvorana puna, ali bez panike.

Redovi za karte i informacije.



Ogroman ljudski egzodus izazvan jednim paranoičnim čovekom."


14:49

U napadu Oružanih snaga Rusije onesposobljena su 74 kopnena objekta Oružanih snaga Ukrajine, saopštio je portparol Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov.

Kako je precizirano, onesposobljeno je 11 aerodroma Ratnog vazduhoplovstva Ukrajine, tri komandna mesta, baza Ratne mornarice Ukrajine, kao i 18 radarskih stanica PVO sistema S-300 i "Buk M-1".




Ističe se da ruska vojska ne gađa ukrajinske gradove.

Takođe je saopšteno da je tokom specijalne operacije oboreno četiri ukrajinska drona "Bajraktar TB-2", kao i jedan borbeni helikopter.

Trupe DNR, koje se kreću u pravcu naselja Volnovaha, napredovale su sedam kilometara u dubinu teritorije, saopštio je Konašenkov.

14:41

Portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova je, komentarišući situaciju oko Ukrajine, izjavila da ovo nije početak rata, već pokušaj da se spreči globalni rat.



- Ovo nije početak rata. To je prvo i jako važno. Naši pokušaji idu u smeru da spreči pokušaj da sve ovo preraste u globalni rat. I drugo, ovo je kraj rata - kazala je ona.

Zaharova je istakla i da Moskvu ne treba nagovarati da vodi dijalog, jer su tu mogućnost pre svega odbacile Amerika i Francuska.

14:38

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je pao jedan njihov borbeni avion Su-25, ali zbog greške pilota. Kako su naveli, pilot se bezbedno katapultirao iz letelice.


Takođe, navode i da su iz vazduha pogođena 74 vojna cilja.

14:26

Pomoćnik ministra odbrane Belorusije Leonid Kasinski izjavio je da pojedine jedinice Oružanih snaga Belorusije preduzimaju mere za povećanje borbene gotovosti kako bi se isključila mogućnost iznenadnog napada.

- Preduzima se niz mera za jačanje delova državne granice s ciljem sprečavanja probijanja diverzantsko-izviđačkih grupa, sprečavanja pokušaja prebacivanja naoružanja i municije. Takođe, pojedine jedinice i formacije Oružanih snaga Belorusije preduzimaju kompleks mera za povećanje borbene gotovosti kako bi se isključila mogućnost iznenadnog napada - rekao je on.



Ponovio je da su vesti o učešću Oružanih snaga Belorusije u specijalnoj vojnoj operaciji u Donbasu laž.


14:19

Ruska vojska izvela je danas masovni helikopterski desant i na grad Višgorod u kijevskoj oblasti u centralnoj Ukrajini na reci Dnjepar.


Na društvenim mrežama pojavio se snimak masovnog helikopterskog desanta.



14:09

Neće doći do vojne konfrontacije između Rusije i NATO-a u svetlu događaja u Ukrajini, saopštila je šefica komiteta za odbranu nemačkog Bundestaga Mari Agnes Štrak Cimerman.

- Ukrajina nije članica NATO-a, ne bi trebalo da bude vojne konfrontacije između NATO-a i Rusije - precizirala je ona.

Ukrajina se obratila Evropskoj uniji sa zahtevom da joj se pruži hitna pomoć u okviru Mehanizma EU za civilnu zaštitu, saopštio je evropski komesar za upravljanje krizama Janez Lenarčič.


14:03

Pet osoba poginulo je danas kada je oboren ukrajinski vojni avion, saopštile su ukrajinska policija i sektor za vanredne situacije.




Istovremeno, savetnik ukrajinskog predsednika navodi da se ukrajinska vojska odupire ruskim snagama duž praktično cele granice s Rusijom i da su oštre borbe u toku u regionima Sumi, Harkov, Herson, Odesa i na vojnom aerodromu blizu Kijeva.

13:55

Ukrajinska vojska pruža otpor u nekoliko područja u Donbasu, ali mnogi se predaju, videći ponašanje svojih komandanata, rekao je portparol Narodne milicije DNR Eduard Basurin.



- Ima ukrajinskih vojnika koji su čuli naš apel. Drugo, videli su stav svojih oficira koji su ih napustili - istakao je Basurin, odgovarajući na pitanje da li je zarobljen neko od ukrajinskih vojnika.

13:46

Uplašeni stanovnici Ukrajine počeli su ubrzano da napuštaju zemlju, bežeći od opasnosti.


Na graničnom prelazu sa Slovačkom zabeležene ogromne gužve


13:11

Kako navodi novinar Kristofer Miler, Rusi helikopterima Mi-8 nadleću Međunarodni aerodrom Antonov u Hostomelu u Ukrajini.


- Veoma opasno, to je samo 15 minuta zapadno od obilaznice glavnog grada - napisao je na Tviteru novinar Kristofer Miler.


Sa druge strane, ruski tenkovi su u predgrađu Harkova, jednog od najvećih gradova i centar industrije u samom gradu neke stvari nisu sasvim jasne.



S jedne strane ukrajinska vojska nije pružila otopor, već nemo posamtra ulazak ruskih tenkova, dok građani s druge strane jure da što pre naprave zalihe hrane.

13:02

Na drušvenim mrežama pojavio se precizni snimak borbenog delovanja krstareće rakete koja je razara vojno skladište u okolini Odese.


Na snimku sigurnosnih kamera vidi se kako raketa uništava skladište ukrajinske mornarice.

12:35

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da je Rusija započela vojnu operaciju u Ukrajini kako bi očistila zemlju od nacista.

- U idealnom slučaju, neophodno je osloboditi Ukrajinu, očistiti je od nacista, kao i pronacističkih ljudi i ideologije - rekao je Peskov.

12:21

NATO raspoređuje dodatne odbrambene snage u istočnom pravcu zbog sukoba u Ukrajini, navodi se u saopštenju nakon sednice stalnih predstavnika zemalja Alijanse u Briselu.



- NATO smatra da akcije Rusije predstavljaju ozbiljnu pretnju evroatlantskoj bezbednosti i da će imati geostrateške posledice. Danas smo održali konsultacije u skladu sa članom četiri Vašingtonskog sporazuma.

Odlučili smo da u skladu sa odbrambenim planovima za zaštitu svih saveznika preduzmemo dodatne korake u cilju jačanja mera obuzdavanja i odbrane širom Alijanse. Naše mere ostaju preventivne, proporcionalne. Nisu usmerene na eskalaciju - navodi se u saopštenju.

12:02

Vojnici 57. zasebne motorizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine dobrovoljno su položili oružje i prešli na stranu LNR, saopštila je Narodna milicija.

Iz Donjecka saopštavaju da je broj ukrajinskih vojnika koji predaju oružje u porastu i da ih prebacuju na lokacije koje su pripremile službe za izvršenje krivičnih sankcija.
Takođe, šef DNR Denis Pušilin rekao je da među vojnicima i civilima u Donbasu ima ranjenih i poginulih.


Takođe je rekao i da se evakuacija civila iz DNR trenutno obuastavlja.

11:35

Stanovnici Hersonske oblasti Ukrajine snimili su uništenu kolonu vojne tehnike. Vojska ju je napustila pored puta posle udara ruske strane.





10:57

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš apelovao na predsednika Rusije Vladimira Putina da zaustavi svoje trupe.

- U ime čovečanstva, vratite svoje trupe u Rusiju - rekao je Gutereš otvarajući hitnu sednicu Saveta bezbednosti UN rano jutros, u vreme kada je pokrenut ruski napad na Ukrajinu.

10:50

Ukrajinske snage bezbednosti granatirale su tri naselja u DNR, uključujući Donjeck, za pola sata, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.


Prema njihovim rečima, granatiranje je vršeno od 11.00 do 11.30 časova.

Pod vatrom su bila naselja Signalnoje, naselje rudnika Trudovskaja u Donjecku i naselje Široka Balka. U svim ovim slučajevima korišćene su zabranjene mine kalibra 120.

10:43


Ruske snage su uništile dve vojne jedinice kod Mariupolja.

10:33

Oglasio se i predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko. On je istakao da se ne sme dopustiti krvoproliće i rat u Ukrajini.

Lukašenko je naglasio da beloruska vojska ne učestvuje u ruskoj specijalnoj operaciji u Ukrajini.

- Pročitao sam: Oko 5 sati ujutru državna granica Ukrajine na području Rusije i Belorusije izložena je napadu od strane ruskih trupa koje podržava Belorusija. Najgori nitkovi! Naša vojska ne učestvuje u toj operaciji- rekao je Lukašenko na operativnom sastanku sa vojskom, prenosi državna agencija "Belta".

10:24

Ruski vojni avioni snimljeni su kako nadleću nad gradovima Ukrajine.

Rusija je gađala ciljeve po čitavoj Ukrajini.

10:13

Narodna milicija LNR saopštila je da su dva Su-24 Oružanih snaga Ukrajine oborena u rejonu naselja Smeloe i Stepovoe.

9:59

Iz Kijeva je u toku masovno bežanje. Sirene odjekuju gradom.

9:44

Ukrajinska vojska duž cele linije dodira masovno odbija da se povinuje naređenjima komande i napušta svoje na položaje. Ovo je saopštio zvanični predstavnik Narodne milicije Luganske Narodne Republike Ivan Filiponenko.

Ranije je LNR saopštio da su gradovi Ščastja i Stanica Luganskaja prešli pod kontrolu republike.

9:25

Sredstva PVO (PVO) Oružanih snaga Ukrajine su potisnuta, vojna infrastruktura vazdušnih baza je onesposobljena, ukrajinski graničari ne pružaju otpor ruskoj vojsci, saopšteno je u Ministarstvu odbrane Ruske Federacije.

- Pripadnici granične službe Ukrajine ne pružaju nikakav otpor ruskim jedinicama. Sredstva protivvazdušne odbrane Oružanih snaga Ukrajine su potisnuta. Onesposobljena je vojna infrastruktura vazdušnih baza Oružanih snaga Ukrajine - saopštio je vojni resor.

9:00

Najmanje osam ljudi je poginulo, a devet ranjeno tokom ruskog granatiranja u Ukrajini, saopštio je savetnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova, u trenutku dok iz Kijeva stižu izveštaji da se veliki broj građana evakuiše.

8:30

Pojavio se i video-snimak ruskih tenkova koji se kreću ka Donbasu na istoku Ukrajine.

8:15

Ukrajinske snage užurbano napuštaju svoje položaje u Donbasu, saopštila je Narodna milicija Donjecke Narodne Republike.

Kako navode, vojna operacija u okolini mesta Nikolajevka se sprovodi uspešno.

8:05

Podsetimo, predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je rano jutros u posebnom obraćanju građanima Rusije da je doneo odluku o specijalnoj vojnoj operaciji u Donbasu.

U Kijevu su se oglasi sirene za vazdušnu opasnost.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Ukrajine saopštilo je putem društvene mreže Telegram da Rusi raketiraju i ukrajinske borbene avione na aerodromu van Kijeva.

Na društvenim mrežama su se pojavili prvi snimci iz Marijupolja.


U Harkovu odjekuju eksplozije u blizini vojnog aerodroma.





BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR