Glas Javnosti

UŽIVO! OSMI DAN PAKLA U UKRAJINI: Tenkovi blizu najveće nuklearke u Evropi, svet je zakasnio (VIDEO+FOTO)

Svet
Autor: Glas javnosti

Danas je osmi dan ruske invazije na Ukrajinu. Očekuje se da će se danas održati nova runda pregovora Rusije i Ukrajine. Sve najnovije informacije pratite na portalu Glas javnosti.

22:52

Svet je zakasnio


Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je, odgovarajući na pitanje novinara kazao da je ceo svet zakasnio sa pomoći Ukrajini, a ne samo Džozef Bajden.
"Vojska mora da brani i ne sme da napada, jer je ceo svet zakasnio sa Ukrajinom", rekao je on.



22:48

Tenkovi blizu najveće nuklealke u Evropi

Ukrajinska vlada saopštava da da su ruska oklopna borbena vozila ušla u grad Energodar. Navodi se da su tenkovi na samo četiri kilometra od najveće nuklearne elektrane u Evropi. "Lokalno stanovništvo pruža otpor", navodi se i poziva se Zapad da "zatvori nebo nad Ukrajinom". 

 




20:32

Rusi se približavaju ključnim nuklearnim elektranama

Ruske snage se približavaju dvema ključnim nuklearnim elektranama na jugu Ukrajine, rekao je direktor državne kompanije Energoatom Petro Kotin. On je dodao da Ukrajine još uvek kontroliše te elektrane, uključujući i Zaporožje, najveću nuklearku u Evropi. Ranije je savetnik ukrajinskog ministra spoljnih poslova Anton Heraščenko rekao da ruske trupe pokušavajud a probiju barikade do elektrane, koje su postavili stanovnici i vojnici. 

 




20:27

Ruska vojska ulazi u Kijevsku oblast




18:52

Nastavljaju se borbe



18:49

Završeni pregovori Ukrajine i Rusije

Ukrajina i Rusija dogovorili su da se ubrzo održi treća runda pregovora, citira Rojters člana ukrajinske pregovaračke delegacije. On je rekao da Ukrajina nije postigla ono što je želela, ali je naveo da su obe strane "postigle razumevanje o obezbeđenju humanitarnih koridora za evakuaciju civila". 





18:47

Jedan od gradova koji su konstantno izloženi granatiranju je drugi najveći grad po veličini - Harkov, čije su ulice potpuno prazne, a veći deo grada uništen.






18:21

Besni borba za nuklearnu elektranu Zaporožje

Ruske snage pojačavaju napore kako bi preuzele kontrolu nad nuklearnom elektranom Zaporožje na jugoistoku Ukrajine, saopštili su danas ukrajinski zvaničnici.

Ruske trupe pokušavaju da probiju barikadu do elektrane koju su postavili lokalno stanovništvo i snage teritorijalne odbrane, saopštio je savetnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova Anton Heraščenko u objavi na internetu, prenosi Rojters.

18:00

Gasi se Severni tok 2 u Nemačkoj

Nemačka jedinica gasovoda Severni tok 2, koju predvodi Gasprom, saopštila je u četvrtak da će verovatno biti ugašena nakon što je nemačka vlada zaustavila sertifikaciju projekta prošle nedelje kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu, prenosi Rojters.

17:23

Ruski zahtevi

Zahteve Rusije saopštio je ministar spoljnih poslova zemlje Sergej Lavrov.

On je rekao da Rusija ima tri zahteva: Ukrajina mora da "demilitarizuje i denacifikuje", da prizna Krim kao deo Rusije, koju je Moskva anektirala 2014, i da formalno prizna dve oblasti Donjeck i Lugansk kao nezavisne države, što je Rusija učinila pre deset dana.



17:22

Ukrajinski zahtevi

Minimalni cilj ukrajinskih pregovarača je uspostavljanje humanitarnih koridora, odnosno puteva za bekstvo civila sa područja gde se vode borbe.

Ovo je saopštio ukrajinski pregovarač Dejvid Arahami, koji je na Fejsbuku postavio i fotografiju sa kolegom iz pregovaračkog tima ispred helikoptera.

"Minimalni cilj - humanitarni koridori. Dalje, shodno okolnostima", kratko je napisao Arahami.



16:33

Počeli novi pregovori Rusa i Ukrajinaca u Belorusiji
Ukrajina zahteva prekid vatre, primirje i otvaranje humanitarnih koridora za evakuaciju.




14:49
Najmanje devet osoba je poginulo, a četiri su ranjene nakon što je ruski vazdušni napad pogodio dve škole i privatne kuće u černigovskoj oblasti Ukrajine u četvrtak, rekao je guverner Vjačeslav Čaus.

U toku je akcija spasavanja. Prema podacima Državne službe za vanredne situacije, za sada ima devet poginulih i četiri ranjenih."



"Kijev Independent" prenosi da je u obližnjoj oblasti ima nekoliko škola, vrtića i bolnice.

14:35

Ambasada Republike Srbije u Ukrajini je, iz razloga zaštite bezbednosti našeg osoblja, danas privremeno zatvorena, a osoblje tog diplomatsko-konzularnog predstavništva nastaviće da, do sticanja uslova za povratak, posao obavlja iz Beograda.

Ukrajinu je napustilo troje diplomata i jedan službenik ambasade i oni su se bezbedno evakuisali.

14:24

Predsednik Rusije Vladimir Putin razgovarao je danas sa francuskim kolegom Emanuelom Makronom sat i po vremena.

Kako je saopšteno iz Kremlja, Putin je predsedniku Francuske rekao da će "ciljevi vojne operacije u svakom slučaju biti ispunjeni".


Upozorio je da ako se rusko-ukrajinski pregovori budu odugovlačili, onda će Moskva imati nove zahteve prema Kijevu. Istovremeno, Ruska Federacija je spremna da sarađuje sa stranim partnerima u rešavanju humanitarnih problema.

Putin se u razgovoru sa Makronom nije složio sa rečima predsednika Francuske koji je nazvao "lažima” da se Rusija u Ukrajini bori protiv nacizma. Kako navodi Kremlj, Putin je dao obrazložena objašnjenja o značajnoj ulozi neonacista u državi.

13:50

Situacija u Kijevu je teška, ali pod kontrolom, izjavio je danas gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko.

Kličko je rekao da tokom noći nije bilo žrtava i da su eksplozije koje su se čule tokom noći prouzrokovala ukrajinska protivvazdušna odbrana koja je, kako tvrdi, obarala ruske rakete, prenosi Rojters. On je dodao da će sistem za grejanje, koji je oštećen u ruskom granatiranju u sredu, biti popravljen tokom dana.

12:59

Ruske snage zauzele su zgradu regionalne administracije u Hersonu, rekao je regionalni guverner Henadij Laguta, usred oprečnih izveštaja o sudbini tog strateški važnog grada.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je u sredu zauzelo Herson, ali je Ukrajina saopštila da njene snage nastavljaju da brane crnomorsku luku sa oko 250.000 stanovnika.

12:00

Ruski predsednik Vladimir Putin će danas na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost govoriti o ruskim vojnicima koji su “herojski poginuli u Ukrajini”.

Portparol predsednika Dmitrij Peskov je rekao da Kremlj smatra da je pogibija ruskih vojnika u Ukrajini velika tuga, ali se divi njihovom herojstvu.



Peskov se osvrnuo i na nastavak pregovora ruske i ukrajinske delegacije i rekao da Moskva ima razloga da veruje da Ukrajina odlaže pregovore.

Prema poslednjim informacijama, u toku je razgovor Putina i njegovog francuskog kolege Emanuela Makrona – rekao je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

Očekuje se obraćanje ruskog predsednika.

11:06

Ruski ministar spoljnjih poslova Sergej Lavrov drži konferenciju za medije na kojoj je potvrdio da će danas biti održani pregovori između Ukrajine i Rusije.



- Naš cilj je da se rešimo nacista u Ukrajini. Siguran sam da će se naši partneri sa zapada smiriti i tražiti rešenje kroz dijalog. Zapad ne bi trebao da odlučuje o našoj sigurnosti. Zapad pokušava da nam nametne vlastitu sliku budućnosti Evrope - rekao je Lavrov.

10:06

Kako javljaju ukrajinske vlasti, Harkov je 2. marta, ali i ove noći bio meta napada ruskih snaga. Ističu i da su Isjum, kao i sela Jakivlivka i Harkovski okrug Horoševo bili su podvrgnuti teškim udarima. Prema njihovim navodima, poginule su 34 osobe, 285 je povređeno, od čega 10 dece.


Navode da je u ponoć počeo napad na Isjum, koji je trajao od 00:14 do 02:02 časa. Prema tvrdnjama ukrajinskih vlasti, bombe su pogodile kuće na ulici i katedralu.

9:34

Marijupolj, lučki grad na jugu Ukrajine, i dalje je pod napadom. Gradonačelnik se oglasio videoporukom u kojoj je rekao: "Ne možemo ni ranjene da odnesemo sa ulica i iz stanova jer granatiranje ne prestaje", prenosi BBC.


Rusko ministarstvo obrane ranije je pozvalo civile da napuste grad takozvanim "zelenim koridorom". Danas su proruski separatisti poručili da će pokrenuti "ciljane napade na grad ako se tamošnje ukrajinske snage ne predaju".

9:18

Ruske snage pogodile su danas radio-televizijski centar u Kijevu, javlja agencija Interfaks, pozivajući se na rusko Ministarstvo odbrane.

Kako se navode, ruske snage su takođe zauzele grad Balaklija u blizini Harkova na istoku Ukrajine.

9:08

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo šta znače misteriozna slova na njihovim tenkovima



8:34

Jedinice Oružanih snaga Ukrajine pucale su na termoelektranu Zuevskaja koja se nalazi u blizini Donjecka, saopštio je štab teritorijalne odbrane samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR). Kako se navodi, žrtava i povređenih nije bilo, a oštećena je zgrada kotlarnice, prenosi Tas s.

Predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre saopštilo je da su oružane snage Ukrajine tokom proteklog dana otvarale su 13 puta vatru na teritoriju te samoproglašene republke.

7:56

Ukrajinsko ministarstvo odbrane tvrdi da su ruske snage i dalje "neuspešne" u pravcima u kojima napreduju i da južni grad Mariupolj ostaje u ukrajinskim rukama.

Mariupolj, koji je bio izložen intenzivnom granatiranju, smatra se "ključnom nagradom" za Ruse jer bi udružio njihove snage na jugu i istoku.


Prema ministarstvu odbrane, ruske snage su nastavile sa napadom na oblasti u blizini glavnog grada Kijeva - Višegorod, Fastiv i Obuhov - sa više ruskih terenskih kampova uočeno i u tim oblastima.


Dodaje se da su ruski padobranci primećeni u regionu Crnog mora zajedno sa raketnim čamcima koji su se kretali u pravcu južnog lučkog grada Odese.

U saopštenju se takođe upozoravaju korisnici interneta da ne dele informacije o granatiranju u realnom vremenu, usred zabrinutosti da će njihove objave pomoći ruskim snagama.

7:43

Američki Stejt Department pozvao je ruskog predsednika Vladimira Putina da "odmah prekine ovo krvoproliće i povuče trupe s ukrajinske teritorije".

U saopštenju SAD je takođe optužio Rusiju da je pokrenula "potpuni napad na slobodu medija i istinu blokiranjem pristupa nezavisnim novinskim kućama sprečavajući njihovu mogućnost emitovanja informacija o invaziji".

7:23

Snažne eksplozije čule su se u Kijevu i drugim ukrajinskim gradovima tokom noći i jutra.



Najamnje četiri jake eksplozije oko tri sata po lokalnom vremenu osvetlile su nebo iznad Kijeva, što se vidi na video snimku jednog od stanovnika glavnog grada Ukrajine.

Kako navodi BBC, još nije poznato šta je bila meta napada niti da li je bilo povređenih.

7:12

Više od milion ljudi izbeglo je iz Ukrajine otkako su ruske snage prošle nedelje izvršile invaziju na tu zemlju, rekao je Filipo Grandi, šef Agencije Ujedinjenih nacija za izbeglice.



- Za samo sedam dana bili smo svedoci egzodusa milion izbeglica iz Ukrajine u susedne zemlje. Za još mnogo miliona, unutar Ukrajine, vreme je da oružje utihne, kako bi se mogla pružiti humanitarna pomoć koja spašava živote - napisao je, a iz UN napominju da je ovo najbrži egzodus u ovom veku.

7:01

Herson je pao u ruke ruske vojske, postavši prvi veliki ukrajinski grad koji je došao pod rusku kontrolu od invazije prošle nedelje.



Gradonačelnik Igor Kolihajev rekao je da se danas sastao sa ruskim komandantom koji planira da uspostavi vojnu upravu u tom gradu.



BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR