Glas Javnosti

JEDANAESTI DAN RATA U UKRAJINI: Rusi se spremaju za napad na Odesu, uhapšeni ukrajinski agenti (VIDEO+FOTO)

Svet
Autor: Glas javnosti

Danas je jedanaesti dan ruske invazije na Ukrajinu. Sva najnovija dešavanja pratite na portalu Glas javnosti.

23:41

Preko 163.000 civila, uključujući 42.729 dece, evakuisano je u Rusiju iz zona specijalne vojne operacije u Ukrajini . Ovo je u nedelju, 6. marta, saopštio Međuresorni koordinacioni štab za humanitarni odgovor.

- U Ruskoj Federaciji su stvoreni svi neophodni uslovi za susret izbeglica. Na punktovima i mestima privremenog smeštaja opremljene su sobe za odmor, obezbeđeni topli obroci, raspoređene mobilne medicinske stanice, organizovana logistika za odlazak u regione Rusije, a za strane državljane obezbeđena je dostava u domovinu - kaže se u izjavi.

23:24

Sajt RT na ruskom trenutno je meta hakerskog napada iz inostranstva, glavni izvor je adresa u SAD, saopštio je televizijski kanal.

- Sajt RT na ruskom jeziku trenutno je meta masovnog hakerskog napada iz inostranstva, a glavni izvor je adresa u SAD. Na drugom mestu su adrese iz Rusije, a potom iz Holandije, Velike Britanije, Ukrajine i Švedske, navedeno je u saopštenju.

22:45

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da se Rusija sprema da bombarduje Odesu, strateški važan lučki grad na crnomorskoj obali Ukrajine.

- Rusi su uvek dolazili u Odesu i poznavali su samo toplinu i velikodušnost, a šta je sada? Artiljerija, bombe na Odesu. Ovo će biti ratni zločin. Ovo će biti istorijski zločin - rekao je Zelenski u obraćanju na Fejsbuku.



Prebacivši se sa ukrajinskog na ruski, Zelenski se pojavio pred ruskim narodom da napravi izbor „između života i ropstva“.

- Ljudi Rusije, ovo je vreme kada još uvek možete da pobedite zlo. Mi smo Ukrajinci. Potreban nam je mir. Želimo mir. A za građane Rusije to nije samo borba za mir u Ukrajini, već i za vaš mir i za vašu slobodu. Videli ste to. Znali ste blagostanje. Ako sada ćutite, samo će vaše siromaštvo govoriti umesto vas - nastavio je Zelenski.

21:32

Ministarstvo državne bezbednosti (MGB) LNR izvestilo je o hapšenju dvojice obaveštajnih agenata Glavne obaveštajne uprave (GUR) Ministarstva odbrane Ukrajine. Kako je saopštio resor, planirali su da izvrše seriju terorističkih napada na teritoriji republike, kao i u Rusiji.

"Ministarstvo državne bezbednosti Luganske Narodne Republike pritvorilo je 6. marta ove godine dva agenta Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine, koji su upućeni na teritoriju LNR radi pripreme i vršenja terorističkih akata. , kako unutar republike, tako i na teritoriji Rostovske oblasti Ruske Federacije", navodi se u poruci.

Napominje se da su agenti privedeni u Lugansku dok su pokušavali da prevezu oružje i municiju.

21:01

Televizijski toranj u Harkovu pogodile su ruske granate, saopštilo je danas ukrajinsko državno nuklearno nacionalno telo Energoatom putem Telegrama.

- Pogođen je toranj u Harkovu, emitovanje programa je prekinuto - navodi se u saopštenju koje je prenela ukrajinska državna agencija Ukrinform.

Prema tvrdnjama ukrajinske strane, ovo nije prvi put da su ruske snage pogodile neki televizijski toranj, pošto je 1. marta pogođen i toranj kod Kijeva.

19:54

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba na Tviteru je objavio fotografiju bombe od 500 kg koja je pala na stambenu zgradu.



- Ova užasna ruska bomba od 500 kilograma pala je na stambenu zgradu u Černihivu, nije eksplodirala. Mnoge druge jesu. Ubile su nevine muškarce, žene i decu. Pomozite nam da zaštitimo svoj narod od ruskih varvara. Pomozite nam da zatvorimo nebo. Dajte nam borbene avione. Učinite nešto!", napisao je Kuleba.

19:32

Ukrajinska protivvazdušna odbrana oborila je iznad Harkova ruski borbeni avion, saopštile su Kopnene snage ukrajinske vojske.

- Jedinice ukrajinske protivvazdušne odbrane oborile su iznad grada Harkovaneprijateljski borbeni avion - navodi se u saopštenju objavljenom na Fejsbuku.

18:47

Međunarodna agencija za atomsku energiju objavila je u nedelju na Tviteru da je ukrajinski nuklearni regulator prijavio probleme u komunikaciji sa osobljem koje radi u nuklearnoj elektrani u Zaporožju na jugoistoku Ukrajine.


Ukrajinske vlasti su rekle da redovno osoblje nastavlja da upravlja elektranom, "ali rukovodstvo fabrike sada prima naređenja komandanta ruskih snaga koje kontrolišu lokaciju".

18:31

Oružane snage Rusije su u toku specijalne vojne operacije uništile skoro sve borbeno gotove avione kijevskog režima, izjavio je danas portparol ruskog Ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov.


17:31

Najmanje 364 civila su poginula u Ukrajini otkako je Rusija započela vojnu intervenciju 24. februara, a još 759 je ranjeno, ali su ti brojevi verovatno značajno veći, saopštila je danas Kancelarija visokog komesara UN za ljudska prava (OHCR).

Broj žrtava i povređenih odnosi se na period do 5. marta i u odnosu na juče broj poginulih je veći za 13 a ranjenih za 52, navodi OHCR.

Ukrajinske vlasti saopštavaju mnogo veći broj žrtava i povređenih, dok kancelarija UN za ljudska prava koristi strogu metodologiju i saopštava samo bilans koji može da potvrdi, napominje AP.

16:46

Kremlj je danas saopštio da je ruski predsednik Vladimir Putin u telefonskom razgovoru sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom za propast evakuacije civila iz Marijupolja optužio Kijev.



16:21

BBC Vorld Njuz više se ne emituje u Rusiji, saopštila je televizija. Ruske vlasti ograničavaju pristup stranim i nezavisnim medijima

16:18

Nakon što je objavio vest o napadima raketa na Vinicu, ukrajinski predsednik je još jednom pozvao Zapad da nad Ukrajinom uspostavi zonu zabrane letova.


- Osam raketa je napalo našu miroljubivu Vinicu koja nikad nije predstavljala pretnju po Rusiju. Uništili su aerodrom. Uništavaju našu infrastrukturu, naše živote ... Ponavljamo svakog dana: "zatvorite nebo nad Ukrajinom. Zatvorite ga za ruske rakete, za avione, za sve te teroriste. Vaša je humanitarna obaveza da zaštitie nas, da zaštitite ljude - rekao je on.

16:13

Francuski predsednik Emanuel Makron je ranije danas razgovarao sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, javile su ruska državna televizija i francuska televizija BFM, preneo je Rojters.

Kako je prenela ruska agencija RIA Novosti, Makron i Putin su razgovarali sat i 45 minuta.

Putin je svom francuskom kolegi rekao da su ukrajinske radikalne formacije odgovorrne za provokaciju oko nuklearne elektrane Zaporožje.



Kremlj tvrdi da je fizička bezbednost nuklearne elektrane osigurana i da ruske snage i ukrajinske bezbednosne formacije koordiniraju njenu zaštitu.




BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR