Glas Javnosti

UZBUNA NA SEVERNOKOREJSKOM OSTRVU HOAKIDO: Oglasile se sirene (VIDEO)

Svet
Autor: Glas javnosti

Severna Koreja ispalila je interkontinetalnu balističku raketu i to prvu posle mesec dana, što je izazvalo paniku posebno na severu Japana na ostrvu Hokaido, gde su se oglasile i sirene za vazdupnu opasnost.

Zbog ovog lansiranja i putanje interkontinentalne balističke rakete Japan je izdao naređenje za evakuaciju na severu ostrva.

U naređenju koje su izdale lokalne vlasti, građanima je saopšteno da imaju dva minuta da siđu u svoja skloništa. Naređenje je ubrzo povučeno, kada je utvrđeno da nema opasnosti.

Japanski ministar odbrane Jasukazu Hamada saopštio je da je balistička raketa koju je Severna Koreja lansirala ka Japanskom moru pala van japanskih teritorijalnih voda u blizini ostrva Hokaido i da su upozorenja o vazdušnom napadu bile samo „mere predostrožnosti“

Južna Koreja je opisala raketu kao projektil srednjeg ili dugog dometa, dok je američki Nacionalni savet za bezbednost nazvao raketom dugog dometa, a japanski ministar odbrane da se radi o interkontinentalnoj balističkoj raketi (ICBM).

Južnokorejska vojska veruje da je Severna Koreja lanisrala novi tip balističkog oružja koje moguće koristi čvrsto gorivo, rekao je jedan vojni zvaničnik.

Ako se zaista radilo o ICBM raketi na čvrsto gorivo, to bi bila prva severnokorejska proba takvog oružja koje je teže unapred detektovati. Ranije severnokorejske ICBM probe uvek su uključivale oružje na tečno gorivo.

ICBM na čvrsto gorive je jedno od ključnih visokotehnoloških oružja koje je severnokorejski vođa Kim Džong un obećao da će napraviti da bi se izborio sa, kako kaže, američkim vojnim pretnjama. On želi da nabavi i raketu sa više bojevih glava, podmornicu na nuklearni pogon, hipersoničnu raketu i špijunski satelit.

Glas javnosti/Beta

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR