Glas Javnosti

UŽASNO! OVO JE KLANICA MAČAKA: Vlasnik mesom snabdevao ceo grad, mesečno ubijao 300 životinja! JEZIVI DETALJI! (VIDEO, FOTO)

Svet
Autor: Glas javnosti

Restoran u kom je mesečno ubijano 300 mačaka zbog pripreme lokalnih specijaliteta zauvek je zatvoren.

Pam Kuok Doan (37) vodio je pet godina restoran u Taj Ngujenu na severu Vijetnama.

- Specijalitet od mačjeg mesa - pisalo je na natpisu ispred restorana sa fotografijom crne mačke razrogačenih očiju u gornjem desnom ćošku.

Jedenje mačaka relativno je uobičajeno u Vijetnamu gde se njihovo meso smatra afrodizijakom, amajlijom za sreću, ali i superhranom koja jača zdravlje i štiti od kovida.

- Pre nego što sam prodavao mačje meso posluživao sam normalnu hranu i piće, međutim, prihodi nisu bili dovoljni da pokriju troškove života moje porodice. Tada sam pokušao da prodajem mačje meso jer nije bilo nijednog restorana sa takvom ponudom u okolini - kaže otac dvoje dece.

Jednu po jednu, Doan bi utopio mačke u kantu, držeći ih štapom. Teško mu je palo saznanje da su neke od životinja koje je ubijao prethodno bile nečiji kućni ljubimci.

- Bilo mi je žao kad sam video kako pate tokom klanja. Sve je bilo zbog novca jer sam morao da zaradim za porodicu - dodaje Doan koji je otac dvoje dece.

Doan se za pomoć obratio udruženju za prava životinja HSI koja je prošle godine započela kampanju protiv trgovine mačjim mesom u Vijetnamu. Sklopio je dogovor za jednokratnu pomoć za zatvaranje restorana spašavajući živote 20 mačaka i mačića u kavezima. Program nudi finansijske podsticaje vlasnicima restorana s mačjim mesom da se prebace na druge izvore zarade i daju mačke na udomljavanje.

Mačke su odvedene u centar za spašavanje životinja i uskoro će biti date novim vlasnicima.

HSI je inače uspešno vodila i kampanju za zatvaranje dva restorana sa psečijim mesom u Taj Ngujenu.

- Oduševljeni smo što zatvaramo našu prvu trgovinu mačjim mesom u Vijetnamu i nadamo se da će to biti prva od mnogih jer se sve više ljudi poput gospodina Doana okreće od ove okrutne trgovine - navode iz organizacije.

Uzgoj pasa i mačaka radi mesa i dalje je popularan u nekim zemljama gde je često jeftinije od drugog mesa ili je deo lokalne tradicije, a negde se smatra da ima posebna zdravstvena svojstva. Teško je izmeriti globalnu trgovinu mesom pasa i mačaka jer se sve odvija pod velom tajne.


(Foto: Jutjub)

Pseće meso nikada nije bilo zabranjeno od strane vijetnamskih vlasti i košta otprilike isto koliko i govedina u trgovinama. Mačije meso prema anketi HSI redovno jedu 2 od 10 građana Vijetnama.

Mačke se ne uzgajaju radi mesa pa su lukavi dobavljači poznati po tome da kradu mačke kućne ljubimce ili namame divlje mačke koristeći domaće zamke s oprugom.

Grupe za zaštitu životinja navode da se 10 do 20 mačaka i pasa ubije i proda svakodnevno na bilo kojoj pijaci.

Mačje meso postiže tri puta veću cenu od svog psećeg.

Prodavači naplaćuju više od 10 evra po kilogramu za živu mačku dok crna mačka ima skoro duplu cenu jer se veruje da ima lekovita svojstva.


Glas javnosti/Ag

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR