Glas Javnosti

UŽAS! U Turskoj i Siriji 5000 poginulih, traje potraga za preživelima

Svet
Autor: Glas javnosti

Prvi zemljotres jačine 7,8 stepeni Rihterove skale dogodio se tokom noći u provinciji Kahramanmarasu na jugoistoku zemlje, oko 60 kilometara vazdušne linije od granice sa Sirijom. Usledilo je na desetine slabijih zemljotresa, a posle podne se dogodio još jedan zemljotres magnitude 7,5, takođe na jugoistoku Turske.

Broj poginulih u dva razorna zemljotresa, koja su u ponedeljak pogodila južnu Tursku i severozapad Sirije porastao je u utorak, i izgleda da će se nastaviti. Zemljotresi su za sobom ostavili hiljade povređenih, ali i onih koji su ostali bez krova nad glavom jer su čitavi stambeni objekti sravnjeni sa zemljom. Spasioci su na terenu u potrazi za preživelima.


Hladno vreme omelo je potragu za preživelima u utorak uveče. Zarobljeni pod ruševinama vapili su za pomoć dok su rođaci poginulih oplakivali svoje najmilije. 


Ganski fudbaler Kristijan Atsu (31) pronađen je živ, ali povređen u ruševinama zgrade u gradu Hataj posle zemljotresa koji je u ponedeljak pogodio Tursku, saopštio je potpredsednik njegovog kluba Hatajspora Mustafa Ozak. Atsu je u Hatajspor stigao u septembru prošle godine, a ranije je igrao za engleske premijerligaše Čelsi, Everton, Bornmut i Njukasl junajted.

Orhan Tatar, zvaničnik državne agencije za upravljanje katastrofama, saopštio je da je u Turskoj poginula 3.381 osoba. Iz Sirije izveštavaju o 1559 mrtvih.





SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR