Glas Javnosti

UŽAS! Sramna izjava Džejmsa Rubina: Ponosan sam na bombardovanje 1999.

Svet
Autor: Glas javnosti

Šef Centra za globalni angažman američkog Stejt departmenta Džejms Rubin izjavio je da je ponosan zbog onoga što se dogodilo 1999. godine - NATO bombardovanje Jugoslavije.

Na godišnjicu početka bombardovanja 24. marta, ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Kristofer Hil uputio je saučešće porodicama poginulih u ratovima devedesetih, uključujući i stradale u NATO agresiji. Rubin, međutim, nije saglasan.

Rubin, poznat kao "desna ruka" nekadašnje američke državne sekretarke Medlin Olbrajt, sa ponosom se seća vremena nemilosrdnih ubistava našeg naroda, dana pakla koji nikada neće biti zaboravljeni.

Rubin je za "Albanijan post" rekao da je "svestan da je Hil izrazio takva osećanja, ali da je kontekst važan".


On je, govoreći o potezima Amerike u to vreme, kazao da su "verovali da su akcije NATO-a na kraju spasile bezbroj života i sprečile potencijalni genocid".

U periodu u kom je "Srbija spasavana" i na koji je Rubin toliko ponosan nastradalo je, procenjuje se, 4.000 civila, a ranjeno je više od 12.000 ljudi. Sa Kosmeta je u centralnu Srbiju izbeglo više od 200.000 Srba, a materijalna šteta procenjena je na 30 do 100 milijardi američkih dolara. Procenjuje se da su NATO snage, tokom 78 dana bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije 1999. godine bacile oko deset tona osiromašenog uranijuma, od čijih posledica su brojni preminuli, a mnogi oboleli od kancerogenih bolesti.


"Bio sam ponosan što sam radio za sekretarku Olbrajt tokom ovog kritičnog vremena. Njeno vođstvo bilo je važno u zaustavljanju progona Kosovara i porazu srpske agresije. Naša politika prema Srbiji i 
Kosovu bila je nešto što je, znam, snažno podržavao čak i tadašnji senator, a sadašnji predsednik SAD, Džozef Bajden", kazao je Rubin

Glas javnosti/RT Balkan

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR