Glas Javnosti

UŽAS! Pedofilija u portugalskoj katoličkoj crkvi odnela najmanje 4.815 žrtava od 1950. godine

Svet
Autor: Glas javnosti

Od 1950. godine najmanje 4.815 maloletnika bili su žrtve seksualnog nasilja unutar portugalske katoličke crkve, prema izveštaju nezavisne komisije koja je ispitala više od 500 svedoka tokom jednogodišnje istrage.

„Ta svedočenja su nam omogućila da dođemo do mnogo većeg broja žrtava, izračunali smo da ih ima najmanje 4.815“, rekao je koordinator komisije i dečji psihijatar Pedro Streht predstavljajući završni izveštaj u Lisabonu.

 Komisija je pojasnila da se ne radi o krivičnoj istrazi jer je zastarelost većim delom nastupila, već da su krivična dela za koja još nije nastupila zastarelost prosleđena pravosuđu.


Ukupno ih je 25. Vrh portugalske crkve je krajem 2021. godine naložio Strehtu da okupi tim stručnjaka i ispita fenomen pedofilije u crkvenim redovima.

Portugalski biskupi bi trebalo da se okupe početkom marta da izvuku zaključke iz nezavisnog izveštaja i „iskorene ovo zlo iz crkve“, rekao je u januaru generalni sekretar Episkopske konferencije otac Manuel Barbosa.

U aprilu 2022. godine kardinal i patrijarh Lisabona Manuel Klemente izrazio je spremnost da „prizna greške iz prošlosti“ i „zatraži oproštaj“ od žrtava.

Pre Portugala, skandali oko pedofilije u Katoličkoj crkvi potresli su brojne zemlje, od SAD, Irske, Nemačke, Francuske do Australije.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR