Glas Javnosti

Uvođenjem sankcija kineskim kompanijama Evropska Unija bi narušila svoj odnos sa Kinom

Svet
Autor: Glas javnosti

Evropska unija će narušiti poverenje i saradnju Evrope i Kine ako uvede sankcije kineskim kompanijama zbog navodne pomoći Rusiji, rekao je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin na konferenciji za novinare u ponedeljak.

„Ako su relevantni izveštaji tačni, onda evropska strana može ozbiljno narušiti poverenje i saradnju s Kinom, pogoršati podele i konfrontaciju u svetu“, rekao je diplomata.

On je naglasio da Kina poziva evropsku stranu „da ne ide pogrešnim putem, jer će u suprotnom Kina definitivno čvrsto štititi svoja legitimna prava i interese“.
Venbin je, takođe, istakao da su odnosi Rusije i Kine otvoreni, a ne usmereni protiv trećih zemalja. 



„Trgovinsko-ekonomski odnosi Rusije i Kine su pošteni i transparentni, nisu usmereni protiv trećih zemalja, nisu podložni mešanju i prinudi trećih strana“, rekao je Vang.

Diplomata je, takođe, najavio da će ministar spoljnih poslova Kine Ćin Gang posetiti Nemačku, Francusku i Norvešku od 8. do 12. maja.

Ranije je list „Fajnenšel tajms“ objavio da će Evropska unija po prvi put uvesti sankcije kineskim kompanijama koje navodno podržavaju Rusiju u specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini.
Prema nacrtu novog paketa sankcija EU, u koji je list imao uvid, reč je o mogućem uvođenju sankcija protiv sedam kineskih kompanija koje su optužene da isporučuju opremu Rusiji.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR