Glas Javnosti

UVELI NOVO PRAVILO: Sva parkirališta u Briselu do 2025. godine moraju imati stanice za punjenje električnih vozila

Svet
Autor: Glas javnosti

Vlasti Brisela donele su odluku po kojoj sva parkirališta koja imaju više od 10 mesta moraju postaviti stanice za punjenje električnih vozila do 2025, prenosi sajt pametni gradovi. Broj električnih automobila u glavnom gradu Belgije porastao je za 75% prošle godine i regionalni zvaničnici na ovaj način žele zadovoljiti rastuću potražnju.

Osim toga, 2020. godine regionalna vlada odlučila se na izgradnju 22.000 javnih punionica do 2035. godine, a ovom politikom taj broj bi bio lakše dostižan. Takođe, politika nalaže da stambene zgrade takođe zadovoljavaju određeni prag za električne automobile.
Od 1. januara 2025. godine firme će imati obavezu da pretvore minimalno 10% svojih parking mesta u punionice za svoje zaposlene. Taj bi broj, međutim, trebao narasti na 20% 2030. godine. Javna parkirališta bi, pak, trebala imati 5% do 2025. godine i 10% do 2030. godine, piše portal Ekapija.

Ova mera u skladu je sa opštomom politikom Evropske unije o električnim automobilima i automobilima na fosilna goriva. Prošlog leta Evropska komisija usvojila zakon prema kojem će od 2035. godine novi automobili koji se prodaju morati imati nultu emisiju CO2.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR