Glas Javnosti

REKONTRA: Vuhan tuži Ameriku (VIDEO)

Svet
Autor: Глас јавности

Advokat iz Vuhana tuži Ameriku zbog „prikrivanja slučajeva zaraze koronom“, samo nekoliko dana pošto je tužilac u Misuriju podneo tužbu protiv Kine.

Lian Zuguan, advokat iz Vuhana, podneo je tužbu sudu u tom kineskom gradu, prenosi kineski „Global tajms“. Tužba je podneta protiv američke vlade, Centra za kontrolu bolesti SAD, američkog ministarstva odbrane i vojske, tražeći odštetu od 28.000 dolara.

U tužbi stoji da su tuženi odgovorni za duševni bol i ekonomsku štetu nastalu usled prikrivanja epidemije virusa korona u SAD.

„Od septembra 2019. do marta 2020. godine, američka vlada i Centar za kontrolu bolesti širili su pogrešne podatke objavljujući da su pacijenti zaraženi gripom, iako su oni zapravo bili zaraženi tada neidentifikovanim virusom, a kasnije je dokazano da su bili oboleli od Covida-19“, navodi se u tužbi.

Kineski advokat tvrdi da je to zataškavanje dovelo do pandemije virusa korona, u kom je Vuhan bio jedan od najpogođenijih gradova.

„Tužio sam SAD tražeći da objave tačan broj zaraženih virusom korona koji su klasifikovani kao oboleli od gripa i datum početka epidemije. Kao advokat iz Kine, imam obavezu da ukažem na to i nadam se da će i moje kolege to uraditi“, rekao je Zuguan.

 

U kineskim pravnim krugovima navode da će sud u Vuhanu morati da traži mišljenje Vrhovnog suda u Pekingu, budući da su, po kineskom zakonu, suverene države imune na sudsko gonjenje.

Tužbu protiv Amerike podneo je i pekinški advokat Čen Juekin, tražeći odštetu što je američki predsednik Donald Tramp koristio termin „kineski virus“.

Podsetimo, nedavno je optužnicu protiv Kine podneo državni tužilac američke savezne države Misuri Erik Šmit, u kojoj kaže da je Kina odgovorna za pandemiju virusa korona i ekonomski sunovrat. Optužnica u Misuriju usledila je nakon što je najmanje sedam privatnih grupa tužilo Kinu pred federalnim sudovima, a u jednoj od njih, koja je podneta na Floridi, navodi se da je „Kina znala da je virus opasan i da može da prouzrokuje pandemiju, ali je ipak reagovala veoma blago i prikrivala je podatke zbog svog ekonomskog interesa“.

Svetska zdravstvena organizacija proglasila je 11. marta pandemiju virusa korona. SZO navodi da su prvi slučajevi upale pluća izazvane nepoznatim uzročnikom, za koji je kasnije utvrđeno da je virus SARS kov2, prijavljeni u kineskom gradu Vuhanu 31. decembra.

(Izvor: Sputnik)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR