Glas Javnosti

UTOČIŠTE VELIKIH IMENA SVETSKOG PODZEMLJA: Luksuzno kijevsko naselje skrojeno po meri kontroverznih ličnosti!

Svet
Autor: Glas Javnosti

Vest da je pokušano ubistvo vođe kavačkog klana, Radoja Zvicera, svakako je buknula i svaki naredni detalj bio je važan. Ovaj događaj odigrao se u Kijevu gde je Zvicer živeo sa svojom supugom. On i ,mahom, svi balkanski i svetski kriminalci koji se odluče za Kijev i Ukrajinu dosele se u naselje pod imenom "Novopečerske Lipki".

Foto: Glas javnosti/ilustracija

To naselje je inače najozloglašenije, najkontroverznije i najluksuznije naselje u celoj Evropi, a okupilo je zvučna imena svetskog podzemlja.

O ovom elitnom naselju ne zna se mnogo, upravo iz razloga što njegovi žitelji ne pričaju mnogo, umeju da ćute i čuvaju tajne. Ipak, zaslepljujuća svetla višespratnica nemoguće je zaobići već na samom ulazu u Kijev, iz pravca aerodroma Borispolj, blizu autoputa. U pitanju je, ne centar, već daleko predgrađe Kijeva, ušuškano i izdvojeno od radoznalih pogleda.

To je ujedno i najveće luksuzno naselje u Kijevu i u celoj Ukrajini. Poznato je po tome što nudi siguran život svojim stanarima, kojima je, zbog prirode posla kojim se bave, utočište, ali i mesto za skrivanje, neophodno. Osim očiglednog luksuza, Novopečerske Lipki pre svega nude bezbednosti, u inače nestabilnoj i nebezbednoj Ukrajini.

Kako je sve počelo?

Sve do 2014. godine, Ukrajinom je vladao proruski predsednik Viktor Janukovič, koji je prethodno bio i premijer, a što je mnogo važnije guverner sporne Donjecke oblasti, naseljene dominantno ruskim stanovništvom. U periodu dok je bio predsednik, u glavnom gradu Kijevu, na sve bitne funkcije doveo je ljude iz svoje stranke i sa istoka Ukrajine (Donjecke oblasti). Doveo je Ruse i proruski orjentisane Ukrajince. Međutim sadašnje vlasti u Ukrajini optužuju Janukovičeve saradnike, da su otimali i reketirali kompanije po Kijevu, koristeći pritom prisilu uz oružje i policiju.

Kada su prozapadno orijentisani Ukrajinci došli na vlast, nastavili su međutim, sa istom strategijom. Pljačkali su i otimali, a kada je korupcija u pitanju, Ukrajina je prva zemlja na evropskom kontinentu.

Ono što je zajedničko za prethodnu, ali i za novu vlast, za sve funkcionere i njihove partnere, koji su se na ovakav i sličan način obogatili, je da im je bilo potrebno mesto gde će moći da se sklone. Idealno je bilo negde u Kijevu, u delu grada gde će biti bezbedni, ali nastaviti da žive u luksuzu, na koji su navikli. Tako su stvorene Novopečerske Lipki.

Ovo naselje, upravo je projektovano za novopečene ukrajinske bogataše i svetsku mafiju, u koju se ubraja i ova naša, balkanska. Naselje je otvorilo svoje zlatne kapije svima kojima treba izolacija, diskrecija, ali i raskoš. Naselje neodoljivo podseća na Beograd na vodi, u kojem su izgrađene gotovo identične zgrade, skoro kopije onih Novopečerske Lipki.

Sumnjivi političari, tajkuni, mafija…

Osim Ukrajinaca, koji su do svog velikog bogatstva došli zaobilaznim i sumnjivim putevima, političara i mafije, u ovom naselju žive, trajno ili povremeno, kriminalci i biznismeni sa svih strana sveta. Kada šetate njegovim ulicama, čućete engleski, arapski, ruski, ali i balkanske jezike, među kojima dominira, zamislite – srpski.

Jasno je da nije u pitanju obično naselje. Novopečerske Lipki su zapravo grad u malom, ali samo za opasne i bogate njuške. Tu svega ima, ali previše. U mnogo većem obimu nego što su realne potrebe njegovih žitelja. Ogromne teretane u koje staje 5.000 ljudi, a nikad nema više od 50, olimpijski bazeni, škole, vrtići, igrališta, prodavnice, luksuzni restorani… Ono što čudi je što nema kockarnica, ni noćnih klubova, jer naselje je, uprkos prirodi posla njegovih stanovnika, bez noćnog života. Mirno i porodično – oličenje ironije. Ipak, iako nema barova, elitna prostitucija dostupna je – elitnim mušterijama.

U Novopečerske Lipki mogu da uđu isključivo i samo oni koji tu žive. Niko ko nema prebivalište, ne može proći „zlatne“ kapije. Na svakom izlazu iz naselja nalazi se punkt i rampa sa stražarima naoružanim do zuba, čak i sa dugim cevima, koji proveravaju ko ulazi, a ko izlazi u slobodan svet. Ne puštaju čak ni taksi vozila, osim po pozivu i kada se prijave.

Uz sve ove činjenice, pravo je čudo kako je izvršen atentat na Radoja Zvicera, a još je čudnije kako su atentatori uspeli da pobegnu i napuste ovo strogo čuvano „utvrđenje“. Prema navodima izvora iz ukrajinske policije, to je i razlog zašto je veliki broj ljudi iz službe obezbeđenja izgubio posao, posle ovog napada. Naravno, atentatori su na kraju uhvaćeni, jer je svaki metar Lipki pokriven kamerama.

Kvadrat od 5.000 evra

Ako želite da kupite nekretninu u najraskošnijem naselju Kijeva, potrebno je da za kvadrat stana odvojite oko 5.000 evra, što je za cene u ostalim delovima glavnog grada, nezamislivo velika suma. Prosečna večera u restoranu u Lipkima, duplo je skuplja od najskuplje u elitnom beogradskom restoranu. U Novopečerskim Lipkima nema hotela. Sve zgrade su stambene, sa potrebnim pratećim objektima i infrastrukturom.

Naime vođa kavačkog klana Radoje Zvicer, imao je stan u Dragomirovoj ulici, glavnoj u ovom naselju. Interesantno je da policija Ukrajine sumnja da u istoj ulici stanove imaju vođe još nekih kriminalnih grupa, upravo iz Crne Gore. U Kotoru, odakle dolaze najpoznatiji klanovi, njihovi porodični domovi udaljeni su samo nekoliko stotina metara jedni od drugih, ali izgleda da su tu istu razdaljinu zadržali i u Kijevu.

Među žiteljima Novopečerskih Lipki, Ukrajinci čine 40, dok je procenat svetskih „biznismena“ i kriminalaca čak 60 odsto. U naselju vlada potpuni red, svi su enormno bogati, a do slučaja sa vođom kavačkog klana, nije zabeležen nijedan incident, a kontakt među komšijama je, razume se, sveden na minimum.

Kriminalna SBU

Inače, sve stanovnike ovog naselja, kontroliše i nad njima bdi SBU (Služba bezbednosti Ukrajine), za koju se tvrdi da je zapravo žila kucavica svih mafijaških veza i da su na vrhu svih kriminalnih operacija.

Navodi se još i da: "Otimaju firme, ubijaju, ucenjuju… a kada je korupcija u pitanju, Srbija je za Ukrajinu, vrhunac demokratije i zakona prava, odnosno ’mala maca’."

Na ulicama se ne može videti automobil čija je vrednost ispod 50.000 evra, a pretežno se voze džipovi zatamnjenih stakala. Za volanom crnog džipa najčešće se može videti žena, ali tek kad iz njega izađe, jer su stakla neprovidna i neprobojna. Ulice su kao sajam automobila mercedesa, bentlija, ferarija…

Podsetimo, šef kavačkog klana, Radoje Zvicer 26. maja džogirao je u naselju Novopečerske Lipki, kada su ga dvojica muškaraca presrela i počela da pucaju u njega. Pogođen je sa čak pet metaka. Ukrajinski mediji tvrde da su se napadači udaljili jer je Zvicerova supruga, Tamara, pucala na njih. Inače pokušaj likvidacije Zvicera povezuje se sa ratom koji njegov klan godinama vodi sa suparničkom škaljarskom kriminalnom grupom iz Crne Gore.

(Izvor: Nova)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR