Glas Javnosti

Usvojena Evropska deklaracija o biciklističkom saobraćaju

Svet
Autor: Glas javnosti

Sve tri institucije Evropske unije – Evropski parlament, Evropska komisija i Savet ministara usvojile su u Briselu Evropsku deklaraciju o biciklističkom saobraćaju, kojom se bicikl prepoznaje kao punopravan oblik transporta, prenosi portal biciklo.me.

U Deklaraciji se biciklistički saobraćaj prepoznaje kao jedan od najodrživijih, najdostupnijih, najinkluzivnijih, najpristupačnijih i najzdravijih vidova prevoza i rekreacije, i ističe da je upotreba bicikla od ključne važnosti za evropsko društvo i ekonomiju. Očekuje se da ovaj dokument služi kao strateški kompas za postojeće i buduće politike i inicijative povezane sa biciklističkim saobraćajem.
Deklaraciju su u ime institucija EU potpisali evropska komesarka za saobraćaj Adina Valean, predsednica Odbora za transport Evropskog parlamenta Karima Deli i zamenik premijera i ministar mobilnosti Belgije Žorž Gilkinet.

Potpisivanje deklaracije je rezultat višegodišnjeg zalaganja civilnog sektora predvođenog Evropskom biciklističkom federacijom (ECF), biciklističke industrije i vlada širom Evrope.
- Proslavljamo usvajanje Evropske deklaracije o biciklističkom saobraćaju kao istorijsko dostignuće. Ovom deklaracijom stvaraju se uslovi da milioni evropskih građana uživaju koristi upotrebe bicikla, što je rezultat dugogodišnjeg zagovaranja ECF-a. Spremni smo da podržimo institucije da bicikl ostvari svoj puni potencijal kao zdravo i održivo prevozno sredstvo - kazala je Džil Voren, izvršna direktorka Evropske biciklističke federacije (ECF), čiji je Biciklo.me jedan od članova.
Usvajanjem ove deklaracije, institucije EU se obavezuju da će preduzeti konkretne mere u cilju podsticanja biciklističkog saobraćaja. Te mere su svrstane u osam ključnih načela:
- Razvoj i jačanje biciklističkih politika
- Podsticanje inkluzivne, pristupačne i zdrave mobilnosti
- Širenje i poboljšanje biciklističke infrastrukture
- Povećanje ulaganja i stvaranje povoljnih uslova za biciklistički saobraćaj
- Poboljšanje bezbednosti u saobraćaju
- Podsticanje otvaranja visokokvalitetnih radnih mesta i razvoja vrhunske evropske biciklističke industrije
- Podsticanje multimodalnosti i cikloturizma
- Poboljšanje prikupljanja podataka o biciklističkom saobraćaju

Očekuje se da će načela iz ove Deklaracije pomoći u postizanju ciljeva EU u oblasti klime i životne sredine, a posebno Akcionog plana za postizanje nulte stope zagađenja, te drugih ciljeva Evropskog zelenog dogovora, Strategije za održivu i pametnu mobilnost i Novog okvira EU za urbanu mobilnost.
Procenjuje se da upotreba bicikla svake godine donese 150 mlrd EUR koristi u državama EU, ne samo u oblastima saobraćaja ili zaštite životne sredine, već i u mnogim drugim, poput industrijske politike, zapošljavanja, zdravstvene zaštite i socijalne politike.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR