Glas Javnosti

USPON I PAD SEBASTIJANA KURCA: Od "čuda od deteta" i najmlađeg lidera do prvog kancelara u posleratnoj istoriji Austrije koji je smenjen glasanjem o poverenju u parlamentu!

Svet
Autor: Glas javnosti

Čudo od deteta, mesija - samo su neki od nadimaka koje je dobio Sebastijan Kurc (35) kada je 2017. godine postao najmlađi demokratski izabran lider na svetu u 31. godini.

Međutim, za manje od četiri godine i dve vlade kasnije - jednom sa krajnjom desnicom, drugom sa Zelenima - Kurc je u subotu najavio svoju ostavku usred istrage o korupciji. Kurc i još devet drugih suočili su se sa optužbama da je vladin novac korišćen za koruptivne poslove kako bi se osigurala pozitivna medijska pokrivenost između 2016. i 2018. godine, piše France24.com.

Kurc je odbacio ove optužbe kao ''netačne'' i obećao je da će skinuti ljagu sa imena, rekavši da će "moći to da razjasni".

''Sveti Sebastijan''

Odrastajući u Beču kao jedinac, Kurc je postao aktivan u OVP -u sa 16 godina. Napustivši studije prava da bi se usredsredio na politiku, prvi put je ušao u vladu 2011. godine kao sekretar za integracije, a zatim kao ministar spoljnih poslova dve godine kasnije, sa 27 godina.

Pun hvale za mađarskog populističkog premijera Viktora Orbana, Kurc je preuzeo zasluge za zatvaranje balkanske migrantske rute 2016. godine, piše France 24. Surfujući na talasu osećanja protiv tradicionalnih ličnosti u politici, Kurc je 2017. godine preuzeo kontrolu nad OVP-om i transformisao ga u "Liste Kurz", pokret usredsređen na njega samog.

Brzo je uspostavio koaliciju OVP-a sa Socijaldemokratama levog centra (SPO), što je dovelo do vanrednih izbora na kojima ga je njegova kampanja-bez mane kao i njegov zaštitni znak ''raspuštena kosa'' dovela do vrha.

Mladost i dinamika njegovih pristalica takođe su na čelu zvanične biografije čiji se ''ulizivački'' ton naširoko ismevao na društvenim mrežama.

Odlomci koji opisuju kako je Kurc "izgovorio svoje prve reči u dobi od 12 meseci" i hvaleći svoju "hrabrost" kao adolescenta naveli su kritičare da je odbace kao hagiografiju "Svetog Sebastijana". Zaista, Kurc je uvek iznova zapanjivao posmatrače. Njegova koalicija sa krajnje desničarskom Slobodarskom partijom (FPO) raspala se 2019. godine kada je njegov mlađi partner bio upleten u korupcijski skandal.

Nakon toga, sam Kurc je postao prvi kancelar u posleratnoj istoriji Austrije koji je smenjen glasanjem o poverenju u parlamentu. Ali na vanrednim izborima kasnije te godine, Kurc je još jednom vodio OVP do najvećih izbora, čak je uspeo da proširi svoju bazu podrške, pokupivši glasače FPO-a. Kako bi imao potrebnu većinu za vladavinu, u januaru 2020. godine formirao je koaliciju sa Zelenima, prvo na nacionalnom nivou. Međutim, Kurc je nastavio borbu protiv migracije, što je izazvalo česte nesuglasice sa njegovim novim partnerima.

''One man show''

Zeleni su konačno pojačali pritisak na Kurca.

Vicekancelar i lider Zelenih Verner Kogler zatražio je u petak od OVP -a da imenuje još jednog kancelara, rekavši da Kurc "više nije podoban za funkciju".

Ranije ove godine, Zeleni su stali na stranu kancelara kada su tužioci objavili da istražuju Kurca zbog lažnog svedočenja parlamentarnoj komisiji u drugom slučaju. Ranije su neki optuživali Kurca da je bio ''mini-diktator'' i da je vodio OVP u stilu ''one man show''.

Dok su neki njegove pristalice napravile paralele sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, njegovi kritičari ga više vide kao nadobudnog Orbana. Njegov bojkot migracionog pakta UN, smanjenje socijalne pomoći za tražioce azila i niz drugih antimigracijskih mera učinili su ga ličnošću razdora, poput njegovog mađarskog kolege. U isto vreme, pazio je da se predstavi kao proevropski orijentisan i izbegao je bilo kakve greške-barem javno, sve dok iz dosijea istrage poslednjih meseci nije procurila gomila kompromitujućih poruka-od kojih su neke dovele do optužbe protiv njega.

(Glas javnosti/Kurir)

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR