Glas Javnosti

USPEH DOMAĆEG RESTORANA: Srpski restoran među 100 najboljih u Njujorku

Svet
Autor: Glas javnosti

U Njujorku ima više 20 hiljada restorana, a na listi od 100 najboljih od nedavno nalazi se Kafana, poznata njujorška kafana sa srpskom klopom smeštena na Menhetnu i omiljeno mesto nostalgičnih Balkanaca, ljubitelja mesa i balkanskih vina. Naime, čuveni Njujork tajms nedavno je objavio listu 100 najboljih restorana u Njujorku čiji je autor svetski cenjeni restoranski kritičar Pit Vels i na 83. mest

Pite od spanaća i sira koje su visoke kao parče rođendanske torte; pečene crvene paprike sa čilijem boje šartreza; domaće kobasice na žaru; čudne boce furminta i ribole i veliko bianco (Movia Veliko Bianco, prim. redakcije), dok u uglu sviraju balkanske melodije. Moramo biti u Kafani, ‘sui generis’ srpskoj žurci na Aveniji C. - stoji u opisu srpske Kafane na ovoj listi.

Kafana je ujedno i jedno od mesta na koje se Vels uvek vraća, a sama lista sastavljena je na osnovu njegovih ličnih preferenci, ali koje je, kako je objasnio, pokušao da stavi u obrazac koji obuhvata raznolikost u Njujorku.


Iza njujorškog restorana Kafana smeštenog u Ist Vilidžu stoje Vladimir Ocokoljić i njegova supruga, glumica Maša Dakić. Oni su restoran otvorili davne 2008, a ovo nije prvi put da ih Vels hvali i o njima piše u superlativima.

- Veličine malih viršli, posluženi samo sa lukom, ćevapi nisu ni ljuti ni slani ni masni mi prodimljeni, i uopšte nemaju nijedan ukus po kome obično prepoznajemo kobasice. Oni su puni samosvojnog karaktera i ukusa - napisao je kritičar u Njujork tajmsu prošle godine pohvalivši prebranac za koji je rekao da je napravljen od običnih sastojaka koji su, kao je naveo, "uzdignuti do stanja prosvetljenja", prenosi portal Ekapija.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR