Glas Javnosti

Uskoro počinje LETNJE RAČUNANJE VREMENA: Da li je ovo poslednji put da POMERAMO SATOVE?

Svet
Autor: Glas javnosti

Letnje računanje vremena počinje 28. Marta, gde će građani svoje satove ‘’namestiti’’ na jedan čas unapred. Evropska unija je u prethodnom periodu polemisala o tome da li će se ukinuti pomeranje satova dva puta godišnje.

Potparol Evropske komisije Erik Mamer je saopštio da još uvek nije došlo vreme za promenu vremena.

Na pitanje o konačnom dogovoru unutar EU o prekidu sezonskog pomeranja sata, u Briselu naglašavaju da i dalje nema konsenzusa među zemljama članicama koje bi trebalo da se dogovore da li žele da zadrže letnje ili zimsko vreme, prenose mediji.

- Lopta je u dvorištu zemalja članica koje treba da nađu zajedničku poziciju u okviru Saveta EU - objašanjava portparol Komisije Stefan de Kersmaker.

Kersmaker u izjavi podseća da je Evropska komisija nakon javnih konsultacija i ekspertskih analiza u septembru 2018. godine predstavila predlog za okončanje sezonskih promena vremena.

84 odsto građana EU se izjasnilo da se ukine pomeranje satova

Tokom javne rasprave u EU, u kojoj je učetvovalo oko 4,6 miliona građana, 84 odsto se založilo za ukidanje pomeranja sata dva puta godišnje, a 16 odsto je želelo da zadrži tu praksu.

Predlog Evropske komisije o prekidu sezonskog pomeranja sata podržao je i Evropski parlament 2019. godine, ali da bi predlog stupio na snagu mora da sačeka i odluku Evropskog saveta za koju još nije

jasno kada bi mogla biti doneta.

Trenutno u EU postoje tri standardne vremenske zone: zapadnoevropsko vreme (Irska, Portugalija, Velika Britanija), srednjoevropsko vreme (17 država članica) i istočnoevropsko vreme (Bugarska, Kipar, Estonija, Finska, Grčka, Letonija, Litvanija i Rumunija).

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR