Glas Javnosti

URSULA FON DER LAJEN : EU će izdvojiti paket sa 15 stipendija za studente Zapadnog Balkana

Svet
Autor: Glas javnosti

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je danas u Tirani da će EU izdvojiti finansijski paket sa 15 stipendija za studente Zapadnog Balkana.

Fon der Lajen je na zajedničkoj konferenciji za štampu sa albanskim premijerom Edijem Ramom u okviru otvaranja novog kampusa u Tirani prestižnog Evropskog koledža u Brižu, rekla da on predstavlja novi most ka EU.

„Sećam se ideje da ovde u Tirani imamo kampus Evropskog koledža. Odmah sam shvatila vašu viziju i koji je bolji način od ovoga da pripremite budućnost Albanije za obrazovanje i obuku sledeće generacije. Tako smo započeli posao. I evo nas, stvaramo treći kampus Evropskog koledža“, izjavila je ona.

Predsednica je dodala da je EK izdvojila sredstva za uspostavljanje kampusa i najavila finansijski paket sa 15 stipendija za studente Zapadnog Balkana.


„Ovo je fantastično jer dodavanje Evropskog koledža u potrazi za visokim obrazovanjem i izvrsnošću može samo doprineti razvoju i prosperitetu Albanije i regiona. Ali i zato što će Evropski koledž takođe pojačati sve napore koji se ulažu da se Albanija i region uvedu u Evropsku uniju“, rekla je ona.

Rama je zahvalio Fon der Lajen na otvaranju kampusa i rekao da jedino EU može da pomogne državi da izađe iz svoje prošlosti i obezbedi demokratiju za svoje građane.

„Ursula fon der Lajen je bila tu uz nas u veoma mračnim trenucima, kada je zemljotres pogodio Albaniju, i bez ikakve sumnje mogu da kažem da bi bez nje naš put da ponovo gradimo bio nemoguć“, rekao je Rama.

On je dodao da je za njega Evropa znanje, učenje kako da njegova država reši sve probleme koje je nasledila iz prošlosti i kako da se transformiše.

Ursula fon der Lajen će razgovarati večeras u Tirani i sa predsednikom Albanije Bajramom Begajem.

Predsednica Evropske komisije sutra će učestvovati na samitu Belrinskog procesa.

Učešće na samitu potvrdili su nemački kancelar Olaf Šolc, predsednik Francuske Emanuel Makron i lideri Zapadnog Balkana. Srbiju će predstavljati premijerka Ana Brnabić.

Glas javnosti/B04S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR