Glas Javnosti

Uragan pretvorio električne automobile u tempirane bombe

Svet
Autor: Glas javnosti

Uragan Ian napravio je brojne probleme na Floridi, a vatrogasci u ovoj američkoj saveznoj državi postali su svesni koliku opasnost predstavljaju potopljeni električni automobili.

Brojna električna vozila su tokom naleta uragana bila pod vodom, a baterije koje su bile natopljene bi mogle uskoro i da se zapale, pa su vlasnici ovakvih automobila upozoreni na opasnost od požara.

Jimmy Patronis, glavni finansijski direktor Floride i državni vatrogasni maršal, objavio je na Twitteru ovo upozorenje naglašavajući da su se prvi slučajevi dogodili, a u nekima je i sam bio svedok gašenja požara. On je objavio i video snimak kada su vatrogasci pokušali da ugase požar na Tesli Model X koji se zapalio nasred ulice. Jedan od posmatrača je rekao kako su Teslu zalili sa više od 5.500 litara vode, ali se automobil i dalje dimi.

Za gašenje požara baterije potrebna je posebna obuka i razumevanje električnih vozila, a požar i pored intervencije vatrogasaca može potrajati i nekoliko dana. Prema nedavnom istraživanju AutoInsuranceEZ-a, hibridna vozila su zapravo osetljivija na požare od električnih, ali je veći problem to što je sam požar izuzetno teško ugasiti. Zbog korozije u ćelijama litijum-jonske baterije, električni automobil može da ispušta dim i plamen duže vreme, pa čak i nakon što je potopljen u vodi.

Kako piše Index.hr, s obzirom da Florida ima drugi najveći broj električnih vozila u SAD (iza Kalifornije), na Floridi postaju svesni ovog problema. Krajem prošle godine je u ovoj saveznoj državi bilo registrovano oko 100.000 vozila na struju.

Bonus video: Vozili smo Mercedes EQS koji ima najveću bateriju među serijskim automobilima

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR