Glas Javnosti

UPOZNAJTE IZBEGLICE IZ KABULA: "Imali smo nekoliko minuta da napustimo kuću u Avganistanu. Došao sam ovde u sandalama" (VIDEO)

Svet
Autor: Glas javnosti

Sa pričama o strahu, šoku i dramatičnim bekstvima, hiljade avganistanskih izbeglica je proteklih dana evakuisano avionom u Evropu.

Dok neki tek prolaze kroz Evropu na putu do SAD ili neke druge destinacije, većina od 181 osobe koja je sletela u Litvaniju, nada se da će izgraditi nov život u ovoj zemlji.

Uglavnom su u pitanju prevodioci koji su radili za 5.000 litvanskih vojnika koji su služili u Avganistanu u poslednje dve decenije, prenosi Euronews.

Mustafa: Samo se nadam da neće patiti

"Ceo moj svet se raspao nakon što su talibani zauzeli zemlju i Kabul", kaže za Euronews Mustafa Babakarhail, bivši prevodilac litvanske vojske.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by UNHCR, the UN Refugee Agency (@refugees)

"Znali smo da napreduju, ali je malo njih očekivalo tako brz kolaps"

Mustafa je doveo svoju ženu i dvoje dece u Litvaniju, ali se plaši za ostale članove porodice i rođake koje je ostavio.

"Znam šta će im se dogoditi. Mogu samo da se nadam da neće patiti".

31-godišnjak je rekao da je njegov život mogao biti u "velikoj opasnosti" da je ostao u Avganistanu, zbog petogodišnjeg prevođenja za koaliciju predvođenu NATO-om. Osim engleskog, govori i paštunski, a delimično poznaje i urdu.

Na pitanje o prvim danima u Rasejanju, Mustafa je govorio o vremenu.

"Znao sam da u Litvaniji postaje hladno. Ali, sada su poslednji dani avgusta i već je prilično hladno. Čuo sam kako je zimi. Nažalost, mnogi od nas su ovde došli lagano obučeni. Posebno sam zabrinut za našu decu, ali se, kao i mnoge drugei kolege Avganistanci oslanjam na pomoć Litvanije, Ujedinjenih nacija i Evropske unije", rekao je Mustafa.

Govoreći o predstojećem prilivu migranata iz Litvanije, Mustafa je rekao da su Avganistanci koje je transportovala Litvanija drugačiji od onih koji stižu preko Belorusije.

 "Naš slučaj je potpuno drugačiji. Za razliku od drugih, mi nismo ovde došli ilegalno. Da nije bilo pretnje po naše živote, ostali bismo u svojoj zemlji. Vaša vlada nas je pozvala i tako priznala šta smo uradili za litvanske trupe"

On je dodao da je Avganistan napravio veliki napredak u poslednjih 20 godina pod koalicijom predvođenom NATO-om, ali je priznao da je i on bio iznenađen neočekivanim kolapsom vlade.

Gulamudin: Došao sam ovde u sandalama

Bivši prevodilac litvanskih trupa u Avganistanu Galamudin Sadiki, kaže da je u Litvaniju stigao u sandalama.

"Mnogi od nas su ovde došli sa jako malo stvari i zato očekujemo pomoć litvanske vlade. Došao sam ovde u jednom paru cipela, tačnije sandalama koje vidite da i sada nosim", rekao je on u razgovoru za Euronews.

Gulamudin, koji je ranije putovao u Indiju i Pakistan, došao je sa ženom i petoro dece, starosti 3, 5, 7, 10 i 17 godina. Njih sedmoro spavaju u jednoj sobi koju su do tada koristili učenici jedne stručne škole.

"Imali smo samo nekoliko minuta da napustimo kuću u Avganistanu", rekao je on i nastavio:

"Bilo je 22 sata kada sam primio telefonski poziv od specijalnih oružanih snaga Litvanije raspoređenih na aerodromu u Kabulu. Zamolili su me da dođem što je pre moguće. Pošto su talibani napredovali u glavni grad, morali smo da se krijemo. Srećni smo što smo sada ovde na sigurnom. Zaista se ne možemo žaliti ni na šta", rekao je on.

(Glas javnosti/Euronews)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR