Glas Javnosti

UNIŠTITELJI SVETA! TORPEDO POSEJDON PRAVI RADIOAKTIVNE CUNAMIJE OD NEKOLIKO STOTINA METARA: Raketa Buravestnik - oružje za odmazdu (VIDEO)

Svet
Autor: Glas javnosti

Ruski predsednik Vladimir Putin u obraćanju Saveznim poslanicima govorio je o hipersoničnom i nukelarnom naoružanju.

U obraćanju poslanicima Putin je govorio da se na borbenom dežurstvu nalazi nova interkontinetalna balistička raketa „Sarmat“, da je u operativnoj upotrebi i borbeno testirana je hipersonična raketa Cirkon sa kojom je nedavno gađan cilj u Ukrajini.

U svom govoru Putin je spomenuo i da testiranje određenih projekata privodi kraju. On je tu pre svega mislio na testove krstareće rakete Burevestnik i sistema Posejdon, koji su potvrdili svoje jedinstvene karakteristike.

Buravestnik

Burevestnik već sad zovu oružjem sudnjeg dana, a zapravo radi se o krstarećoj raketi na nuklearni pogon koji joj daje neograničeni dolet, a sposobna je da nosi nuklearnu bojevu glavu.

Na Zapadu ova supersonična raketa na nukelarni pogon sa nuklearnim reaktorom dobila je oznaku 9M730 (NATO nomeklatura SSC-X-9 Skyfall).


U pitanju je krstareća raketa koja ima minijaturni nuklearni reaktor koja omogućava projektil koji ima neograničeni domet. Raketa u zavisnosti od namene može da ima nuklearnu ili konvencionalnu bojevu glavu. Kolika težina? To za sada nije poznato. Ono što je za sad poznato, raketa ima sposobnost da izbegava i PRO (protivtraketnu odbranu), PVO (protivvazduhoplovnu odbranu).


Raketa Buravestnik (Foto: Jutjub)

Stručnjaci Inicijative za nuklearnu pretnju kažu da bi teoretski raketa Burevestnik trebalo da ima nuklearno punjenje velike snage i domet leta do 3.000 km. Ovu raketu trebalo bi koristiti pre kao oružje „drugog talasa nuklearnog udara“, posle upotrebe interkontinentalnih balističkih raketa.

Ruska vojska je istakla da je u pitanju nisko leteća, stelt krstareća raketa. Takve rakete su jeftinije od strateških balističkih raketa, mobilnije i tajnije. Zbog toga se nazivaju oružjem drugog udara ili oružjem za odmazdu.

Status -6 „Posejdon“ nuklearni torpedo

Priča o podvodonom dronu pod imenom Status-6 „Posejdon“ pojavila se 2016 godine kroz jednu fotografiju tokom zasedanja visoke ruske vojne delegacije. Tada je kamera uhvatila plan koji je držao jedan ruski oficir, a na kome se videlo nepoznato oružje koje je izgledalo kao torpedo. Tad je u medijima prikazana slika da Rusija razvija prvo novi torpedo, a kasnije se tvrdilo da je to mešavina ruske polupodmornice-polurakete, koja će predstavljati ozbiljnu opasnost za američke ratne i ostale luke.


Torpedo Posejdon (Foto: Jutjub)

Neki bivši američki visoki oficiri Status-6 je najneodgovornije oružje Putinove Rusije jer nuklearnom eksplozijom može izazvati razaranje i plimni talas od nekoliko stotina metara,

Posejdon, takođe poznat kao Kanjon od strane NATO-a, predstavlja mešavinu torpeda i drona koji se može lansirati iz nuklearne podmornice. Oružje navodno ima neograničen domet i sposobno je da deluje na ekstremnim dubinama brzinom koja je mnogo puta veća od brzine bilo koje podmornice ili drugih torpeda.

Takođe se kaže da je oružje skoro nečujno, ima visoku sposobnost manevrisanja i da je praktično neuništivo.


Posejdon će nositi K-329 Belgorod, nuklearna podmornica specijalne namene koju je izgradilo brodogradilište Sevmaš. Glavne komponente Posejdona, uključujući nuklearni reaktor koji će torpedu dati sopstveni izvor energije, uspešno su završene

Tri godine kasnije Rusija je u januaru 2018. objavila da ima podvodni dron koji može da nosi nuklearnu bojevu glavu od 100 kilotona.

Ruski podvodni dron Ocean Multipurpose System Status-6, poznat pod nadimkom Kanyon, testiran je u novembru 2016. godine. prema dostupnim podacima Status-6 može se pohvaliti „maksimalnim radijusom od 6200 milja ( oko 10.000 kilometara), brzinom većom od 56 čvorova, kao i spuštanjem na oko 3280 stopa (999 metara) ispod površine mora“.

Konstruktor ovog univerzalnog podvodnog drona je konstrukcioni biro Rubin, jedan od, najvećih proizvođača podmornica u Rusiji. Podvodni dron napravljen je za lansiranje sa najmanje dve različite klase nuklearnih podmornica, nova specijalno konstruisana klase Belogorod i sa napadne nuklearne podmornice klase Oskar, koja istovremeni može da nosi četiri Status-6 drona.


Glas javnosti/TV Front

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR