Glas Javnosti

UN traže hitan nastavak mirovnih pregovora u Jemenu

Svet
Autor: Glas Javnosti

Specijalni izaslanik UN za Jemen Martin Grifits predstavio je danas sukobljenim stranama u Jemenu revidirani tekst sporazuma o prekidu vatre i zatražio hitan nastavak mirovnih pregovora u ovoj najsiromašnijom zemlji na svetu.

Grifits je apelovao na međunarodno priznatu vladu, koju podržava Saudijska Arabija, i na proiranske, šiitske pobunjenike Hute da prihvate predloženi sporazum "bez odlaganja" i da započnu pregovore o razumnom okončanju rata.

Huti, koji kontrolišu sever Jemena i prestonicu Sanu, ubrzo su odbacili predloženi sporazum uz obrazloženje da zastupa interese Saudijske Arabije, a predstavnik pobunjenika je optužio vladinu koaliciju da je u četvrtak izvela nekoliko oružanih napada.

Grifits je rekao da je tekst sporazuma o obustavi neprijateljstava, započinjanju političkog procesa i donošenju ekonomskih i humanitarnih mera izbalansiran.

Savet bezbednosti UN je pozdravio sinoć najavu o unilateralnom prekidu vatre koalcije koji predvodi Saudijska Arabija kao "pozitivan odgovor na apele o prekidu vatre" i pozvao pobunjeničke Hutije da učine isto, ističući da "vojno rešenje ne može doneti trajan mir u Jemen".

Tanjug

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR