Glas Javnosti

UMALO DA PLANE NUKLEARKA: Ukrajinci tvrde da su ruske rakete proletele blizu NE Zaporožje

Svet
Autor: Glas javnosti

Rat u Ukrajini ulazi u najtežu fazu

Dve ruske rakete ispaljene u subotu proletele su "opasno blizu" nuklearne elektrane na jugu Ukrajine, saopštilo je državno telo Energoatom.

Energoatom, koji upravlja nuklearnim postrojenjima u zemlji, saopštilo je da su u 8.25 i 8.27 sati po lokalnom vremenu zabeležene dve krstareće rakete koje su letele pored nuklearne elektrane "Južna Ukrajina".




Elektrana se nalazi u regionu Nikolajeva, 128 kilometara severno od ukrajinske obale Crnog mora. Ukrajinski zvaničnici su rekli da su četiri rakete "kalibar" lansirane iz Crnog mora, a da su dve presreli sistemi protivvazdušne odbrane.

"Pretnja od udara u reaktor sa mogućim posledicama – nuklearnom katastrofom, ponovo je bila velika. Ovo je još jedan akt nuklearnog terorizma Ruske Federacije koji ugrožava bezbednost celog sveta", rekli su ukrajinski zvaničnici.




To telo je takođe apelovalo na Međunarodnu upravu za atomsku energiju da preduzme "sve moguće mere za zaustavljanje ruskog nuklearnog terorizma" i da uspostavi "zonu zabrane letova nad svim nuklearnim oblastima Ukrajine", prenosi RTS.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR