Glas Javnosti

Ukrajinski vojnik proveo dve godine u ruskom zarobljeništvu: Izgleda kao živi leš (FOTO)

Svet
Autor: Glas javnosti

Ukrajinske vlasti su objavile nekoliko fotografija Romana Goriljuka kao dokaz o troturi koju prolaze ukrajinski zarobljenici

Roman Goriljuk (40) izgleda poput živog kostura. Rebra i kičma mu se jasno ocrtavaju, a stomak kao i da nema. Njegova ramena i kukovi se jasno vide ispod bledunjave kože. Romanovo ekstremno fizičko stanje posledica je dvogodišnjeg boravka u ruskom zarobljeništvu.

Roman je bio pripadnik obezbeđenja u nuklearnoj elektrani Černobilj na severu Ukrajine, kada su ga ruske trupe zarobile u martu 2022. godine, nedugo posle početka invazije na susednu zemlju. On je jedan od 75 ukrajinskih zarobljenika koji su razmenjeni za isto toliko ruskih. Razmena je izvršena u petak.

Ukrajinske vlasti su objavile nekoliko Romanovih fotografija kao dokaz o torturi koju prolaze ukrajinski zarobljenici.


"Stanje Romana i drugih ukrajinskih ratnih zarobljenika izaziva užas i asocijacije na najmračnije stranice ljudske istorije - nacističke koncentracione logore smrti", navodi se u saopštenju Koordinacionog štaba za tretman ratnih zarobljenika.

Nacionalna garda Ukrajine potvrdila je da su svi oslobođeni uktajinski zarobljenici imali veliki gubitak težine, brojne rane po telu i hronična oboljenja, kao posledice neizlečenih povreda.


Mihail Podoljak, savetnik ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, rekao je da su se zatvorenici vratili u Ukrajinu u "užasavajućem stanju".


"Mučenje glađu je monstruozno, premlaćivanje i nasilje su sofisticirani. Više ne postoje Ženevske konvencije... Rusija ponovo misli da može da izbegne da bude pozvana na odgovornost za masovne ratne zločine", naveo je Podoljak, optužujući Rusiju da ignoriše međunarodne sporazume o ljudskim pravima.

Ministarstvo odbrane Ruske federacije nije želelo da komentariše ovaj slučaj.

Prema Ženevskim konvencijama, sa ratnim zarobljenicima mora se postupati čovečno i dostojanstveno i moraju im se osigurati osnovni dnevni obroci hrane koji su "dovoljni u količini, kvalitetu i raznolikosti da zadrže ratne zarobljenike u dobrom zdravlju i spreče gubitak težine".


Glas javnosti/T02S

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR