Glas Javnosti

Ukrajinski vojnici imali zadatak da gađaju crkve i manastire

Svet
Autor: Glas javnosti

Na artiljerijskim položajima koje su Oružane snage Ukrajine napustile pronađeni su telefoni sa koordinatama ciljeva, među kojima su bile svetinje u Donjecku, Makejevki i Jasinovatoj, rekao je savetnik lidera DNR.

Ukrajinski vojnici imali su zadatak da gađaju pravoslavne crkve i manastire u Donjecku, Makejevki i Jasinovatoj, rekao je savetnik lidera Donjecke Narodne Republike Igor Kimakovski.

To se saznalo nakon što su u telefonima ukrajinskih vojnika, koji su poginuli kod Advejevke, pronađene koordinate ciljeva, među kojima su bile crkve i manastiri.

"Neke od telefona smo uspeli da uključimo. Ispostavilo se da su u njih bile unete koordinate ciljeva", rekao je Kimakovski i potvrdio da su pravoslavne crkve bile jedna od meta ukrajinske vojske.


"Ne želim da otkrivam sve detalje, ali ovaj plan kuju u inostranstvu po analogiji na ono što se dogodilo u Siriji", dodao je savetnik.

Prema informacijama Zajedničkog centra za kontrolu i koordinaciju pitanja vezanih za ratne zločine Ukrajine, od 2022. godine u gradovima Donjeck, Jasinovata i Makejevka je oštećeno ili uništeno oko dvadeset crkava i manastira.

Najintenzivnije udare ukrajinska vojska izvodi na crkvene praznike. U uskršnjoj noći u aprilu 2023. godine, za vreme Vaskršnje liturgije, ukrajinska vojska gađala je Saborni hram Preobraženja Gospodnjeg u centru Donjecka.

U trenutku granatiranja u hramu je bilo nekoliko desetina vernika, jedna osoba je poginula, a sedmoro ljudi povređeno, među kojima je bio i sveštenik.

Glas javnosti /R02S 


BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR