Glas Javnosti

Ukrajini preti građanski rat zbog korone

Svet
Autor: Glas javnosti

Stručnjak Dmitrij Rodionov ukazao je na rizik od katastrofalnih posledica za Ukrajinu zbog trenutne slabosti zemlje i njenog liderstva pred koronavirusom.

U Ukrajini, oslabljenoj ekonomskom i političkom krizom, širenje pandemije korovirusa COVID-19 prilično ugrožava njeno stanovništvo. Slično mišljenje dao je Dmitrij Rodionov, šef Centra za geopolitička istraživanja Instituta za inovativni razvoj.

Stručnjak je istakao da su se u zemlji samo “tokom proteklog dana razbolele 62 osobe.” Istovremeno, na ukrajinskoj teritoriji još nije nastupila prava epidemija.

- Širi se iz dana u dan, jer se poslednjih dana „zarađeni novac  iz Evrope vratio u zemlju. I možete biti sigurni da je polovina njih već zaražena - rekao je Rodionov.

Istakao je da, zbog kolapsa medicinskog sistema, čak ni u Kijevu sada nemaju pouzdane podatke o stepenu učestalosti COVID-19 u svojoj zemlji:

- Uništena ukrajinska medicina ne samo da nije sposobna da leči, već nije sposobna čak ni da postavlja dijagnoze i otkriva bar približni broj zaraženih ljudi - kaže on.

Nastavljajući analizu situacije, ekspert je primetio da se ni u Italiji, koja ima normalnu ekonomiju i nivo zdravstva viši od ukrajinskog, ne mogu nositi sa COVID-19.

Na osnovu toga napomenuo je:

- Šta će se dogoditi sa Ukrajinom u slučaju negativnog scenarija užasno je i samo zamisliti - rekao je on.

Razvijajući svoju teoriju, Rodionov je podsetio da je ranije ukrajinski novinar Dmitrij Gordon već predvideo propadanje ukrajinske državnosti nakon pandemije, a ministar unutrašnjih poslova Arsen Avakov predviđao je glad kao posledicu.

Kao rezultat nastavka sistemske krize u ukrajinskoj medicini i zaustavljanja ekonomije zbog koronavirusa, zemlja je u potpunom kolapsu, što će na kraju dovesti do scenarija Majdana, samo je pitanje vremena.

- Zaista može doći do punog građanskog rata - zaključio je stručnjak.

 

Izvor: Sputnjik

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR