Glas Javnosti

UKRAJINCI SPREMNI ZA KONTRAOFANZIVU: Napad može početi svakog trenutka

Svet
Autor: Glas javnosti

Ukrajina je spremna da pokrene svoju dugo očekivanu kontraofanzivu protiv ruskih snaga, rekao je Aleksij Danilov jedan od najviših bezbednosnih zvaničnika u zemlji.

Danilov, sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine nije želeo da potvrdi datum, ali je rekao da bi napad radi preuzimanja teritorije od okupacionih snaga predsednika Vladimira Putina mogao da počne „sutra, prekosutra ili za nedelju dana“, piše Index.hr.

On je upozorio da ukrajinska vlada „nema pravo na grešku“ u vezi sa odlukom jer je ovo „istorijska prilika“ koju ne smemo da izgubimo“.

Kao sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine, Danilov je član ratnog kabineta predsednika Vladimira Zelenskog.

Njegov redak intervju za Bi-Bi-Si prekinula je telefonska poruka predsednika Zelenskog u kojoj ga je pozvao na sastanak kako bi razgovarali o kontraofanzivi.

Tokom intervjua, on je takođe potvrdio da se Vagnerove plaćeničke snage povlače iz grada Bahmuta, mesta najkrvavije ratne bitke do sada, ali da bi se pregrupisale na još tri lokacije i, kako je rekao „ne znači da će prestati da se bore sa ukrajinskim snagama“.


Danilov je takođe rekao da je „apsolutno miran“ u pogledu toga što je Rusija počela da raspoređuje nuklearno oružje u Belorusiji.

„Za nas to nije nikakva novost“, rekao je.

Dodao je da je Ukrajina mesecima planirala kontraofanzivu, ali je želela što više vremena za obuku trupa i dobijanje vojne opreme od zapadnih saveznika. U međuvremenu, ruske snage su pripremale odbranu. Mnogo je na kocki jer vlada u Kijevu treba da pokaže narodu Ukrajine, kao i zapadnim saveznicima, da može da probije ruske linije, okonča ratni zastoj i povrati deo svoje teritorije.

Danilov je za BBC rekao da će oružane snage krenuti u napad kada komandanti procijene da ukrajinske snage mogu postići najbolji rezultat. Upitan da li su ukrajinske oružane snage spremne za ofanzivu, on je odgovorio su oni spremni.

„Kao što smo bili spremni da branimo svoju zemlju u bilo kom trenutku. I nije pitanje vremena. Moramo da shvatimo da ne možemo da izgubimo ovu istorijsku priliku da bismo zaista postali nezavisna, velika evropska država“, zaključio je.


Glas javnosti/K02S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR