Glas Javnosti

UKRAJINCI NE ZNAJU DA RUKUJU SA ORUŽJEM SA ZAPADA: "Kao da dobiješ Afjon 13 a koristiš ga samo za telefoniranje"

Svet
Autor: Glas javnosti

Otkako je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu, zemlje NATO saveza nadograđuju ukrajinski vojni arsenal sve sofisticiranijim naoružanjem, a još više se očekuje oružja, poput naprednih višestrukih raketnih sistema koje su obećale Sjedinjene Države i Velika Britanija.

Ali, obuka ukrajinskih vojnika o tome kako koristiti opremu postala je značajna i rastuća prepreka s kojom se svakodnevno susreće i mlađi narednik Dmitro Pisanka sa svojim timom, koji barataju starom protivtenkovskom puškom koju su kamuflirali mrežom i zelenim grmljem u južnoj Ukrajini, prenosi The New York Times.

Dok gleda kroz nišan, Pisanka je obuzet gomilom brojeva i linija koji bi mu, ako se pravilno iščitavaju, trebali pružiti izračune potrebne za gađanje ruskih snaga. Međutim, greške su u haosu bitke česte.

Pre više od mesec dana, oficiri njegove artiljeriske jedinice osigurali su nabavku daleko naprednijeg alata - visokotehnološki laserski daljinomjer, koji je isporučen sa Zapada kao pomoć pri ciljanju.

Ali postoji problem - niko ne zna kako se koristi. "To je kao da dobijete iPhone 13, a na njemu znate samo telefonirati", rekao je očito ogorčen Pisanka.

Naprava se čini kao savršen izbor za učinkovitije korišćenje protivtenkovske puške, izrađene 1985. godine. Može detektovati mete noću i odrediti njihovu udaljenost, koristeći kompas i GPS koordinate. Neki vojnici su naučili dovoljno da bi rukovali ovom opremom, ali su poslednjih dana preraspodeljeni na druga mesta, ostavljajući jedinicu da se snalazi s tim skupocenim alatom.

- Pokušavao sam da naučim kako ga da ga koristim čitajući priručnik na engleskom i koristeći Google Translate da bih ga razumem - kaže Pisanka.




Analitičari: Moguće ponavljanje greške iz Avganistana

Britanija je u ponedeljak obećala Kijevu mobilne višecievne bacače raketa, kako bi se poboljšali domet i tačnost ukrajinske artiljerije, nekoliko dana nakon što je američki predsednik Džo Bajden obećao slanje sličnog oružja.

Najnaprednije novo ukrajinsko oružje koncentrisano je u istočnoj ukrajinskoj regiji Donbas, gde besne najžešće borbe, dok snage ruskog predsednika Vladimira Putina - koje nadiru s istoka, severa i juga - pokušavaju da slome džep pod kontrolom ukrajinske vojske. Na istočnom delu  tog džepa, dve strane vode bitku s promenjivim rezultatima obe strane za razoreni i uglavnom napušteni grad Severodonjeck.

Tokom vikenda ukrajinski vojnici vratili su pod svoju kontrolu neke delove grada, ali već u ponedeljak su ukrajinske snage bile prisiljene da se ponovno povuku, jer je ruska vojska još pojačala svoje ionako intenzivne artiljerijske napade, rekao je Serhij Hajdaj, ukrajinski guverner te oblasti.

Dan nakon riskantne posete vojnicima u Lisičansku, u blizini Severodonjecka, predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski u ponedeljak je novinarima dao grubu ocenu izazova s kojima se suočavaju njegovi vojnici: "Ima ih više. Oni su moćniji. Ali imamo sve šanse da se borimo".

Ukrajinski čelnici često pozivaju svoje saveznike da im pošalju vrhunsko zapadno oružje i opremu, polažući svoje nade u pobedu u zahteve za novim protivtenkovskim vođenim projektilima, haubicama i satelitskim navođenim raketama.

No, osim što im treba oružje, ukrajinske snage moraju ga znati i koristiti. Bez odgovarajuće obuke, iste dileme s kojima se suočava jedinica  narednika Pisanke s njihovim daljinomerom, biće sveprisutne na terenu u mnogo većim razmerima. Neki analitičari kažu da bi SAD tako mogle ponoviti neuspeli pristup u naoružavanju avganistanske vojske opremom koja se ne može održavati bez logističke podrške.




Obuka izvan zemlje

- Ukrajinci žude za upotrebom zapadne opreme, ali to zahteva obuku - kaže Majkl Kofman, direktor ruskih studija na CNA, istraživačkom institutu u Arlingtonu. "Neke stvari nije lako požurivati".

Sjedinjene Države i druge zemlje NATO-a provele su opsežnu obuku ukrajinske vojske u godinama pre rata, ali ne i o nekim od naprednih oružja koje sada šalju. Od 2015. do početka ove godine, navode američki vojni analitičari, američki instruktori obučili su više od 27.000 ukrajinskih vojnika u Centru za borbenu obuku Javoriv u blizini grada Lavova. U Ukrajini je bilo više od 150 američkih vojnih savetnika u trenutku kada je Rusija izvršila invaziju u februaru, ali su oni povučeni.

Od početka rata, SAD su obećale otprilike 54 milijarde dolara pomoći Ukrajini i isporučile mnoštvo oružja i opreme, tako nedavno i nekoliko naprednih mobilnih raketnih bacača HIMARS, što je potez koji je Kremlj odmah osudio.

No, kako bi izbegla konfrontaciju s Rusijom, Bajdenova administracija je odbijala da pošalje vojne savjetnike nazad u Ukrajinu kako bi pomogli u obuci ukrajinskih snaga za korištenje novih sistema naoružanja te se umesto toga oslanja na programe obuke izvan zemlje.

To je izazvalo veliki pritisak na ukrajinske vojnike, poput onih sa činom narednika. Andrij Mikita, član pogranične straže, koji je pre rata prošao kratku obuku s konzultantima NATO-a o naprednom britanskom protivtenkovskom oružju, poznatom kao NLAW.

On sada juri po ukrajinskim položajima na prvoj liniji kako bi edukovao saborce kako da koriste taj sistem. U mnogim slučajevima, kaže, ukrajinski vojnici naučili su samostalno koristiti neko oružje, uključujući NLAW, koristeći video zapise na internetu i u praksi.


Za ekipu narednika Pisanke, jedini dostupan instruktor za laserski daljinomjer je jedan vojnik koji je odvojio vreme da prevede većinu priručnika od 104 stranice. No, još uvek se radi o greškama dok pokušavaju shvatiti koja kombinacija komandi šta radi, dok traže ad hoc rešenja za rešavanje problema nedostatka tronošca i video monitora (koji se oboje nalaze u priručniku).

- Dok dejstvujete na velikoj udaljenosti, dok ga držite u ruci, ponekad prenese netačne parametre", navodi Pisanka. "Sigurnije je raditi kada je oprema postavljena na tronožac prema neprijatelju, a operater radi s monitorom".

JIM LR, kojeg je izradila francuska kompanija Safran, može se koristiti uz aplikaciju za mapiranje na tabletu koji ukrajinski vojnici koriste kao pomoć pri izvođenju artiljerijskih napada.

Ad hoc rešenja

- Ali postoje oružja o kojem ne možete učiti intuitivno: rakete zemlja-vazduh, artiljerija i nešto od opreme - rekao je za NYT narednik Mikita. Dakle, potrebni su nam formalni kursevi - dodao je.

Potrebe Ukrajine su prilično opipljive u oblasti u kojoj je stacionirana jedinica narednika Pisanke, severoistočno od grada Hersona, koji je Rusija okupirala. To područje je bilo mesto kratke ukrajinske ofanzive prošle nedelja, koja je usporila čim su Rusi pri povlačenju uništili ključni most. Nedostatak artiljerije većeg dometa za Ukrajince je značio da nisu mogli da izvedu težak prelazak reke u poteri za okupatorima, istakli su ukrajinski vojni zvaničnici.

Za ekipu narednika Pisanke, jedini dostupan instruktor za laserski daljinomjer je jedan vojnik koji je odvojio vreme da prevede većinu priručnika od 104 stranice. No, još uvek se radi o greškama dok pokušavaju shvatiti koja kombinacija komandi šta radi, dok traže ad hoc rešenja za rešavanje problema nedostatka tronošca i video monitora (koji se oboje nalaze u priručniku).

- Dok dejstvujete na velikoj udaljenosti, dok ga držite u ruci, ponekad prenese netačne parametre", navodi Pisanka. "Sigurnije je raditi kada je oprema postavljena na tronožac prema neprijatelju, a operater radi s monitorom".

JIM LR, kojeg je izradila francuska kompanija Safran, može se koristiti uz aplikaciju za mapiranje na tabletu koji ukrajinski vojnici koriste kao pomoć pri izvođenju artiljerijskih napada.

Sa 2,7 kilograma, daleko je manji od četiri i po tone, koliko teže iz SAD-a isporučene haubice M777 155 mm, koje su nedavno stigle do fronta na istoku Ukrajine. 



Problemi uklapanja oružja u sistem

Sistem M777 je vrlo mobilan i sposoban da gađa ciljeve na velikoj udaljenosti, ali pri njihovom raspoređivanju usko grlo bila je upravo obuka, kažu ukrajinski oficiri. Na obuci u Nemačkoj, koji je trajala nedelju dana, Sjedinjene Države su obučavale jedne vojnike da pucaju iz oružja, a druge da ga održavaju.

Ali to je umalo dovelo do kašnjenja s održavanjem oružja na teško dostupnim linijama fronta, tvrde ukrajinski ofiiri. Cela baterija M777 je spojena na sistem kakav se koristi u Sjedinjenim Državama, što znači da je korišćenje ukrajinskog metričkog ključa na njemu težak zadatak i rizikovao bi oštećenje opreme.

Tek nakon što su poslale oružje, Sjedinjene Države organizovale su pošiljku kutija s američkim alatom, kaže vojnik Vadim Baranik, zamenik zapovednika jedinice za održavanje. Ali, alat se može negde izgubiti ili uništiti, što znači da oružje potencijalno može ostati neispravno, osim ako neko ne pronađe ključ koji je isporučio SAD.

Za sada je narednik Pisanka usmeren na učenje kako daljinomjer funkcioniše. Na njegovom delu fronta, oružje i oprema koje je isporučio Zapad ograničeni su na mali broj protivtenkovskih raketa i kompleta prve pomoći.

- Ne možemo se pohvaliti istom vrstom resursa kakav postoji na istoku - kaže vojnik Roman Kovaljov, zamenik zapovednika jedinice koja nadzire položaj oružja narednika Pisanke. "Ono što Ukrajina dobija, mi možemo videti samo na televiziji. Ali verujemo da će se to pre ili kasnije pojaviti i ovde kod nas", zaključuje Kovaljov.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR