Glas Javnosti

UKRAJINA U PROBLEMU! VOJNA POMOĆ NE DOLAZI IZ FABRIKA, NEGO IZ ZALIHA EVROPSKIH VOJSKI: A skladišta su iscrpljena!

Svet
Autor: Glas javnosti

Evropi nedostaju kritične odbrambene sposobnosti. Ulaganja u oružje i odbrambene sisteme se povećavaju, nema zaliha. Ovo je rezultat više od devet meseci rata duž istočne granice, našla je Evropska odbrambena agencija (EDA) u svom godišnjem izveštaju. Ukupno su zemlje članice prošle godine uložile 214 milijardi evra u odbranu Unije.

Ovogodišnje brojke (još) nisu poznate, ali je Unija poslala nekoliko paketa pomoći napadnutoj zemlji ukupne vrednosti najmanje 10 milijardi evra. Za drugu godinu planirana je pomoć u iznosu od 18 milijardi evra.

Kako je rekao visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj prilikom objavljivanja godišnjeg izveštaja, ulaganja u sistem odbrane Unije su (pre)niska već nekoliko godina. Snabdevanje Ukrajini je stoga brzo iscrpilo skladišta, dodao je on, ilustrujući:

„Vojna pomoć Ukrajini ne dolazi iz fabrika, već iz zaliha koje su se brzo iscrpile jer su bile skoro prazne. Takođe je istakao da Unija nema ni dovoljno odbrambenih sposobnosti da bi mogla da se odbrani.

Prema izveštaju EDA, zemlje članice Unije su 2021. godine izdvojile ukupno 214 milijardi evra za odbranu, čime su prvi put u istoriji premašile godišnji prosek za šest odsto (ili 14 milijardi evra). Uprkos tome, sredstva namenjena za odbranu predstavljala su samo jedan i po odsto bruto domaćeg proizvoda, iako su se članice obavezale da će u navedeni fond izdvajati najmanje dva odsto BDP-a.

Zadovoljavajuće: petina evra ide na nabavku nove vojne opreme

Međutim, prema Borelu, pojedinačna ulaganja pripadnika u nabavku odbrambene opreme porasla su na zadovoljavajući način, i to za 16 odsto. U 2021. godini članice Unije izdvojile su 52 milijarde evra za novu opremu. Na svaka četiri evra jedan evro se izdvaja za nabavku nove vojne opreme“, ilustruje evropski predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost. Članice su treću godinu zaredom neznatno premašile cilj da najmanje petinu sredstava godišnje izdvajaju za nabavku vojne opreme.

Prošlogodišnji rashodi za razvoj iznosili su devet milijardi evra i premašili su rashode u 2020. za oko petinu, navodi se u izveštaju EDA.

Potrošnja na istraživanje i tehnologiju odbrane porasla je za više od 40 odsto u odnosu na prethodnu godinu, na 3,6 milijardi evra. Prošlogodišnji rashodi za razvoj iznosili su devet milijardi evra i premašili su rashode u 2020. za oko petinu, navodi se u izveštaju EDA.

Ukupna nabavka opreme ispod proseka

Kada je u pitanju zajednička nabavka odbrambene opreme, zemlje članice su ostale ispod proseka – za nju su izdvajale samo 18 odsto ukupnih izdataka za odbranu, dok je granična vrednost postavljena na 35 odsto.

"Treba da rešavamo kratkoročne potrebe kroz ulaganja i saradnju, kao i veći iznos zajedničkih ulaganja", prokomentarisao je situaciju Borel. Kako je nastavio, neke zemlje članice žele da aktivnije učestvuju u ulaganjima u odbranu, ali Unija namere (pre)sporo pretvara u narudžbine, zbog čega je njihov broj ispod proseka.

Evropska komisija je početkom godine u budžet izdvojila dodatnih milijardu evra za promovisanje zajedničkih odbrambenih istraživanja i nabavki. Time se pridružilo ostalih osam milijardi dodijeljenih Evropskom odbrambenom fondu za period između 2021. i 2027. godine.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR