Glas Javnosti

UKRAJINA SPREMA KONTRAOFANZIVU NA BAHMUT: Formirane 4 operativne grupe, jedna za direktni juriš i tri za udar na bokove Vagnera!

Svet
Autor: Glas javnosti

Ukrajina po svaku cenu pokušava da spasi Bahmut od pada i zaustavi prodor ruskih snaga koje su sve bliže centru grada, pa su zato prema natpisima ukrajinski medija i telegram kanala priprema ofanziva za deblokadu grada, koju bi vodio lično komandant kopnenih snaga ukrajinske vojske general Oleksander Sirski

Navodno odluka je pala da deblokadu Bahmuta izvedu četiri borbene gupe: "Sver, Centar i Jug" i dodatna grupa "Soledar" na osnovu iskustava prikupljenih letos kada su odbračle ruske snage i naterane na povlačenje kad su već bile blizu pregrađa Harkova.


Cilj Sirskog je kao i u toj operaciji je udar na ruske bokove, jer su tu Rusi najslabiji, a samim tim upalo bi se u pozadinu neprijatelja i time snage napadača stavljene u podređeni položaj prinuđeni na predaju ili totalno uništavanje.

Struktura jedinica

Operativna grupa Sever

Druga borbena grupa poznata pod nazivom Grupacija Sever udarila bi kod Slavjanska. Nju čine: 4. tenkovska brigada, 44. artiljerijska. 95. vazdušno-jurišna brigada, 67. mehanizovana brigada čiji bi zadatak trebalo da bude udar na desni bok, severno na ruti Bahmut-Soledar.



Operativna grupa Centar


Siriski je za ovu operaciju pripremio kako se navodi armiju grupe Centar sastavljenu od: 98. mehanizovane brigade, 56. motorizovane pešadijske brigade, 24. mehanizovane brigade, 77. vazdušno-pokretne brigade, 46. odvojene vazušno pokretne brigade, 3. operativne brigade, 4. operativne brigade, 226. posebne artiljerijske brigade i snaga za specijalne operacije.

Ova jednice, odnosno grupacija armija se nalaze direktno ispred samog Bahmuta i bili bi nosilac glavnog udara.

Operativna grupa Jug

Treću operativnu grupu "Jug" čine: 45. artiljerijska brigada, 80. vazdušno-jurišna brigada, 47. mehanizovana brigada, 28. mehanizovana brigada, 17. tenkovska brigada, 5. jurišna brigada koja se nalazi u oblasti Ivanopolja i Torecka.


Glavni zadatak ove operativne grupe bi bio deblokada puteva za Bahmut u rejonu Konstantinovke i Belokuzminovke preko Časov Jara, Bogdanovke i Ivanovskog odnosno zapadnih prilaza Bahmutu.

Kao pomoćnu grupaciju Sirski je formirao i dodatnu grupu za udar na Soledar, a nju bi činile dve specijalne jednice: 81 vazdušno pokretna i deo 10. brdske jurišne brigade.

Sve ove formacije su pomunjene novim ljudstvom i borbenom tehnikom.

Glas javnosti/Kurir

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR