Glas Javnosti

Ukrajina primorana da smanji vojne operacije jer strana pomoć presušuje

Svet
Autor: Glas javnosti

Ukrajinske trupe primorane su da ograniče obim nekih vojnih operacija zbog smanjenja strane pomoći.

Ukrajinske trupe suočavaju se sa manjkom municije na celoj prvoj liniji fronta, što stvara veliki problem Kijevu, rekao je general Oleksandr Tarnavski, navodeći da nedostaju i artiljerijske granate posebno za oružje iz vremena Sovjetskog Saveza.

„Količina koju imamo nije dovoljna s obzirom na naše potrebe. Tako da preraspodeljujemo oružje”, rekao je Tarnavski i naglasio da je sve manja strana vojna pomoć već imala uticaj na bojnom polju i da je zbog toga došlo do promene taktike.


Iako je zvanični Kijev ranije rekao da se nada da će ojačati sopstvenu proizvodnju municije uz pomoć Zapada, ipak Ukrajina se i dalje u velikoj meri oslanja na pošiljke sa Zapada, posebno na isporuke raketa dugog dometa i sistem protivvazdušne odbrane kako bi se borila protiv okupacije ruskih snaga, naveo je Bi-Bi-Si.

Dodatno, milijarde dolara pomoći Kijevu blokirani su, pošto su republikanci ranije ovog meseca u američkom Kongresu blokirali vojnu pomoć od 60 milijardi dolara za Ukrajinu, a potom je i Mađarska prošle nedelje stavila veto na pomoć EU.

Međutim, lideri EU ističu da Ukrajina neće biti ostavljena bez pomoći, a blok je obećao da će do marta sledeće godine poslati milion artiljerijskih granata, od čega je do sada dostavljeno ili je u procesu slanja 480.000.

U međuvremenu, Amerika je Ukrajini poslala više od dva miliona granata za upotrebu u oružju koje je napravljeno na zapadu.

Ukrajina već troši municiju brže nego što je partneri mogu proizvesti, piše Bi-Bi-Si na srpskom.

Izveštaj estonskog ministarstva odbrane naveo je da je Kijevu potrebno minimum 200.000 artiljerijskih granata mesečno, kako bi zadržala prednost u odnosu na Rusiju.

„Održavanje takvog nivoa snabdevanja bi ispraznilo zalihe Evrope i Amerike tokom 2024. godine i zahtevalo bi značajnu stranu kupovinu municije”, navedeno je u izveštaju.


Govoreći za Bi-Bi-Si, Ivan Havriliuk, zamenik ukrajinskog ministra odbrane, rekao je da je država pojačala proizvodnju kamikaza dronova kako bi nadomestila manjak artiljerijskih granata, ali i municije za oružja skoro svih kalibara iz perioda Sovjetskog Saveza.

General Havriliuk naveo je da se zemlja nada i da će ojačati svoju odbrambenu industriju tako što će proizvoditi municiju zajedno sa zapadnim kompanijama na ukrajinskom tlu, dodajući da je to pitanje bilo u središtu pregovora sa američkim kompanijama kada je, zajedno sa predsednikom Vlodimirom Zelenskim, bio u poseti Americi ranije ovog meseca.



Glas javnosti/P02S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR