Glas Javnosti

UKRAJINA POJAČALA NAPADE NA KRIM: Ruske snage presrele 36 letelica

Svet
Autor: Glas javnosti

Ruska protivvazdušna odbrana oborila je danas desetine ukrajinskih bespilotnih letelica na Krimu i jugu Rusije, rekli su zvaničnici, dok Kijev nastavlja sa napadima na to poluostrvo koje je Moskva pripojila i sa prebacivanjem rata daleko izvan granica Ukrajine.

Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se danas u Sevastopolju, najvećem gradu na Krimu, a na mostu koji povezuje to poluostrvo sa ruskom Krasnodarskom oblašću saobraćaj je obustavljen drugi dan zaredom. Most je ključna saobraćajnica za snabdevanje ruskih snaga.


Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su njegove snage presrele 36 bespilotnih letelica iznad Krima i jednu iznad Krasnodara, što svedoči o jačanju ukrajinskih vazdušnih napada poslednjih dana.

Ukrajinski protivbrodski projektil „Neptun“ takođe je uništen, iznad severozapadnog dela Crnog mora, navelo je ministarstvo odbrane.


Prethodno su, prema navodima ruskih vlasti, tri osobe povređene u sinoćnim ukrajinskim napadima raketama i dronovima na ruski pogranični grad Belgorod i okolnu oblast. U ukrajinskim napadima na Belgorod 2. januara poginulo je 25 ljudi, prema tvrdnjama lokalnih zvaničnika.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski obećao je da će ove godine pogoditi više ciljeva na Krimu i u ruskim pograničnim regionima. Cilj tih napada je uznemiriti Ruse uoči predsedničkih izbora 17. marta na kojima šef države Vladimir Putin traži podršku za novi šestogodišnji mandat.


Posle prošlogodišnjeg napada dronom duboko unutar teritorije Rusije, Zelenski je rekao da je Ukrajina razvila oružje koje može da pogodi ciljeve udaljene 700 kilometara. On je prošlog meseca kazao da Kijev planira da proizvede milion dronova, koji su postali ključno oružje na bojnom polju.

Drugi ukrajinski zvaničnici rekli su da je cilj da se ove godine proizvede više od 10.000 dronova sa dometom od više stotina kilometara, kao i više od 1.000 dronova većeg dometa koji mogu da pogode ciljeve daleko iza linije fronta i unutar teritorije Rusije.


Glas javnosti/K04S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR