Glas Javnosti

UKRAJINA OBUSTAVILA TRANZIT: Evropa OSTAJE bez trećine GASA iz RUSIJE

Svet
Autor: Glas javnosti

Usled nastupanja okolnosti više sile nije moguć dalji transport gasa preko stanice "Sohranovka“ i pogranične kompresorske stanice "Novopskov" koje su pod kontrolom Rusije.

Operator gasnog transportnog sistema Ukrajine od sutra obustavlja tranzit gasa u Evropu preko gasne stanice "Sohranovka" koja se nalazi u Luganskoj oblasti, navodi se u saopštenju operatora.

"Operator gasnog transportnog sistema Ukrajine obaveštava da se od 07.00 časova 11. maja 2022. godine neće vršiti prijem gasa u gasni transportni sistem Ukrajine u tački "Sohranovka" - precizirano je u saopštenju.Kako je precizirano, usled nastupanja okolnosti više sile nije moguć dalji transport gasa preko stanice "Sohranovka" i pogranične kompresorske stanice "Novopskov" koje su pod kontrolom Rusije.

Operator navodi da kroz kompresorsku stanicu "Novopskov“ prolazi skoro trećina gasa koji se isporučuje iz Rusije u Evropu tranzitom - do 32,6 miliona kubnih metara dnevno.Kompanija navodi da je "u cilju ispunjavanja tranzitnih obaveza prema evropskim partnerima moguće privremeno prebacivanje nedostupnih kapaciteta sa tačke Sohranovka u tačku Sudža koja se nalazi na teritoriji koja je pod kontrolom Ukrajine“, piše Blic.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR